Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији регистрован код још 344 особе. Од последица заразе преминуло је још 13 људи од укупно страдалих 418 људи – речено је на Конференцији за медије Кризног штаба Владе Србије.

У последња 24 часа тестирано је 8.659 особа, а вирус је потврђен код њих 344.

Преминуло је 13 пацијената. Укупно од почетка епидемије борбу са ковидом изгубило је 418 људи. На респираторима је 170 људи. Број активних случајева је 4.574.

Од почетка епидемије у Србији су тестиране 507.002 особе.

Министар здравља Златибор Лончар истиче да подаци довољно говоре о озбиљности ситуације и како треба да приступимо ситуацији сви заједно.

Министар здравља Лончар је навео да је 70 здравствених радника позитивно на коронавирус и налази се на болничком лечењу, а њих чак 500 су позитивни и налазе се у изолацији.

Што се тиче полицијског часа и неких мера ограничења слободе кретања, нисмо њих сада разматрали нити мислимо да је то потребно, поручује Дарија Кисић Тепавчевић.

“Рекли смо када и зашто смо увели такву врсту мера, на почетку ове пандемије када је то имало свој циљ – да заштити најстарију популацију наших суграђана. У међувремену нисмо стајали скрштених руку итекако смо ојачали наш здравствени систем, набавили респираторе, набавили тестове, изградили привремене болнице”, рекла је Кисић Тепавчевићева.

“Нажалост, изгледа да ћемо дуго да се боримо са овим вирусом сви као свет и сви морамо да схватимо своју појединачну улогу и само тако можемо да победимо овај вирус”, додала је Кисић Тепавчевићева.

Капацитети болница у Београду су на максимуму, све ковид болнице су преко 90 одсто попуњене, каже министар здравља Златибор Лончар. Додао је да ће током дана Инсистут за реуматологију почети да ради са додатним капацитетима.

“У току су визите у болницама у Београду и привременој болници Арена где ћемо видети колико пацијената у току дана или сутра да се отпусти да би могли да легну други пацијенти”, рекао је Лончар.

Када је реч о старосној доби пацијената, Лончар каже да су то сада у просеку млађе особе него што је било у првом пику. “Њихово лечење траје дуже и клиничка слика је озбиљнија”, додао је Лончар.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић каже да је међу оболелима највише особа старосне доби од 30 до 50 година.

“Клиничка слика је тежа, болесници долазе са тежим упалама плућа, самим тим хоспитализација траје дуже”, додао је Стевановић.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да не треба да се помисли да вирус сада више делује на млађу популацију, него да оболевају они који су били највише изложени и популација која се намање штитила тј. популација која је мислила да им овај вирус не може ништа.

Што се тиче мера немамо ништа ново да кажемо – ношење маски, прање руку и физичка дистанца су кључни, напомиње Кисић Тепавчевићева.

“Најљубазније молим све грађане Србије да је крајње време да узмемо ствар у своје руке, да испоштујемо мере које су неопходне и изађемо из овога”, рекао је Лончар.

Апеловао је на људе да на иду у масу, да не буду са више људи посебно у затвореном простору, да носе маске и држе дистанцу – поручио је на крају министар Лончар.

Као и раније, конференције за медије одржаваће се сваког дана у 15 часова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here