Mesto za reklamu

01.01.2020.

Првог дана 2020. године ступају на снагу и нова поскупљења, почиње да важе нови кућни ред у зградама, извршитељи почињу да утерују дугове, а легализација је у надлежности општина …

На рачунима за струју од 1. јануара биће увећан обавезан износ за ТВ претплату, са 220 на 255 динара.

Са првим даном Нове године поскупљује и локална комунална такса која се плаћа приликом регистрације возила. Изузети су само аутобуси и комби-бусеви, а износе повећања одређују јединице локалне самоуправе.

Београђане, према најавама, ускоро очекује повећање цена воде. Неће то бити баш у јануару, пошто је у претходних пар месеци уплатница „Инфостана“ већ увећана по другим основама, али у првој половини године веома вероватно.

Захтев предузећа испоручиоца услуге је упућен надлежнима. Дуговањима „Инфостану“ ће се, уместо судова, од 1. јануара бавити јавни извршитељи.

Стара дуговања за комуналне услуге и грејање које наплаћује „Инфостан“ има 150.000 Београђана. Рок за репрограм продужен је до краја марта, а до сада га је склопило готово 8.000 домаћинстава. Град је понудио отпис камате, максимално 12 рата, а за исплату дуга у целости и отпис 15 одсто главнице.

Цигарете би требало да поскупе 10 динара по паклици, због повећања акциза.

У београдским зградама почиње примена нових прописа о кућном реду, од којих су најинтересантније санкције за буку из станова. За сваку буку изнад 30 децибела која допре до вашег стана, плаћа се казна од 5.000 динара навише, зависно од града до града То значи да и грађани Србије могу да пријаве своје комшије за галаму, лупање, бушење, померање намештаја, лупање у зид, па чак и за гласни плач. Донета је измена одлуке о кућном реду, према којој сада, осим управника, и станари могу пријавити бучне комшије комуналној полицији и комуналној инспекцији.

Казна за било коју врсту буке у згради је 10.000 динара, а исти износ је прописан и за држање разних предмета на тераси, ходнику зграде, за остављање смећа испред врата.

Уколико сте дужник и стрепите од принудне наплате, имајте у виду да 1. јануара ступају на снагу измене Закона о извршењу и обезбеђењу. Промењено је више од пола „закона о извршитељима“, за који се тврди да је сада повољнији за дужнике.

Од 1. јануара 2020. године уводи се поступак добровољног намирења новчаних потраживања пред јавним извршитељем. Суштина је у томе да дужник постигне споразум са повериоцем, уз посредовање јавног извршитеља, али без улажења у извршни поступак и уз знатно мање трошкове. Иницијатива мора да потекне од повериоца, а рок за спровођење овог поступка је ограничен на 60 дана.

Од 1. јануара 2020. године легализацију ће спроводити општине којима ће практично бити упућено, тачније враћено око 190.000 предмета.

На основу Закона о главном граду и новог Статута града послови легализације до 400 квадрата прелазе у надлежност градских , а до 3.000 квадратних метара у надлежност приградских општина.

Градске власти Београда најавиле су да се 1. септембра 2020. завршава десетогодишњи уговор са конзорцијумом на чијем се челу налази фирма „Апекс“, па Град тражи партнера, а ко ће то бити, знаће се у другој половини наредне године. Да ли ће бити продужен уговор са „Апексом“ за бус-плус или ће бити потпуно промењен систем наплате карата, или ће Град пронаћи новог оператера, сазнаћемо током наредне године.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here