Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је у последња 24 часа регистровано 948 особа које су биле позитивне на коронавирус, од тестираних 4.260.

У последња 24 часа од последица вируса преминуле су 3 особе, тако да је укупан број преминулих 16.150, а проценат смртности је 0,79 одсто. На болничком лечењу је 154 пацијента, oд чега сe седам налази на респираторима.

Епидемиолошка ситуација у Србији је и данас тежа него јуче и наставља се негативан тренд који траје већ неколико недеља. Данас су умрла још 3 пацијента, више је на болничком лечењу него јуче, на респираторима је мање него јуче 1 пацијент, а број новозаражених је поново привидно смањен, јер је узорак у односу на јучерашњи, смањен чак за 1.848 испитаника. Да није смањен било би наравно више заражених и уместо 948 оболелих имали бисмо 1.359. особа. Да је којим случајем узорак био као пре 5 дана, односно 5. јула тада бисмо имали преко 2 хиљаде новозаражених, односно тачно 2.076 људи. И уместо када се зараженост повећава да повећавамо и број испитаника, ми тај број енормно смањујемо и само стварамо утисак да се и зараженост смањује, а она се де факто повећава. Ми смо недавно износили пример једне нама пријатељске земље колику пажњу поклања тестирању и да захваљујући томе има веома ниску стопу заражености па и смртности. Стопа заражености је код њих, према новијим подацима, износила свега 0,57%. Тако добри резултати се постижу јер се воде ефикасне мере контроле стања и заштите. Реч је о земљи која је нешто већа од нас и писали смо да они дневно тестирају више људи нго ми за месец дана. Примера ради тај податак смо искористили на основу чињенице да су тога дана тстирали 313.381 људи и то у једном дану и имали су 1.812 заражених. Број заражених код њих је свакако знатно мањи од броја заражених код нас, јер као што већ рекосмо код нас је реч о узорку који је необјашњиво значајно смањен и да је примењен онај такође мали узорак од пре неколико дана, он би био већи него у земљи коју смо узели за пример.Узгред, тај наш број о зараженима је само у односу на узорак, а стварност је са неупоредиво већим бројем новозаражених.

Отуда, је крајње време да прихватимо поруке озбиљних епидемиолога – да најзад почнемо да примењујемо мере заштите од опасног вируса, од кога се и даље умире, а број новозаражених постаје забрињавајуће велики. Чувајмо се!

Од почетка пандемије тестиране су 9.974.802 особе, од којих је 2.041.175 било позитивно на коронавирус, а преминуло је 16.150 људи – наводи се у саопштењу Министарства здравља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here