Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је у последња 24 часа регистровано 2.728 особа које су биле позитивне на коронавирус, од тестираних 10.328. У последња 24 часа од последица вируса преминуле су четири особе, тако да је укупан број преминулих 16.166, а проценат смртности је 0,79 одсто. На болничком лечењу су 223 пацијента, oд чега сe осам налази на респираторима.

Подаци су толико забрињавајући, а ми смо претходних дана најављивали шта ће с догодити и преносили упозорења компетентних експрата из света и институција, па и упозорења и наших одговорних епидмиолога и коментарисали шта се најављује и шта се догађа и какве су последице свега тога. Објашњење неких наших стручњака да су и неке развијене земље такође одустали од примене мера заштите не може се прихватити јер су с они већ одавно пробудили и припремају се за нове мере, а у исто време они су подигли имунитет своје нације много масовнијим вакцинисањем у односу на нас. Чак и поред тога хиљаде људи свакодневно умире широм света, а њихови званичници најављују да је нови сдми талас већ кренуо и да ће бити жесток.

И док светски стручњаци и њихове институције најављују талас који ће оставити велике последице, неки наши наводни стручњаци кажу да је ковид од кога се умире да ће бити слабији од грипа. А тај ковид је већ за две недеље однео већ 40 људских живота и до краја месеца це их бити барем још толико, а ти људи су наши рођаци, пријатељи, суграђани, змљаци… Само у овом дану на болничко лечење је примљено још 28 болсника, а још 8 најтежих су на респираторима.

И оно што је најгоре, проценат заражености је достигао крајње забрињавајућу величину од 26.41%,, уз подсећање да је већи за 5% у односу на јучерашњи дан. Узгред, подсећање да је проценат заражености који се може толерисати само до 1%. Иначе и данас регистрован број заражених од 2.728 људи је само у односу на скроман број тестираних, а да је стварност много тежа. Рекосмо, скроман број тестираних, а то је права реч, јер нама пријатељска земља која има одличне епидемиолошке резултате дневно тестира измеу 200 и 330 хиљада испитаника. Када смо недавно пренели њихове резултате проценат заражености у тој земљи износио је 0.56%.

Бројке које смо изнели су опомињуће. Требаало би да се користимо искуствима других који имају натпросечне резултате. За почетак је довољно да уважимо препоруке светских институција и експерата, па и наших озбиљних стручњака и наших институција који указују да је вирус и даље са нама, да је све жешћи да морамо примењивати мере заштите од вируса од кога се и даље умире и који оставља тешке последице. Чувајмо себе, ближње и све друге!        

Од почетка пандемије тестирано је 10.026.607 особа, од којих је 2.052.116 било позитивно на коронавирус, – а преминуло је 16.166 наших људи – наводи се у саопштењу Министарства здравља Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here