Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

И у  Србији, као што су и најављивали озбиљни епидмиолози, ситуација остаје озбиљна, иако је створено уверење да је све прошло. Број новозаражених и на умањеном узорку је велики – 2.069 нових случајева заразе коронавирусом.Умирање од ковида се наставља.  За 24 сата преминуле су још три особе. Повећан је број пацијената на болничком лечењу, а 9 најтежих је на респиратору. Забрињавајући је наш висок проценат заражености, који је већи него претходних дана и износи 20,35%.

Број заражених је све већи широм света, па и у земљама из којих нам долазе туристи и у којима живи велики број наших људи који тамо живе и који у ово време долазе у завичај.

Светска здравствена организација саопштава да ковид није ни близу краја и да остаје глобална претња, скоро две и по године након што је кренула пандемија. Апелују на владе чланица УН да не смањују број тестираних и да приказују резултате боље него што јесу и да врате мере заштите.

На значај мера заштите од опасног вируса који оставља тешке последице указује и наш национални Институт за здравље „Батут“ и саветује коришћење маски и других мера заштите како би се избегла инфекција вирусом.

Члан Кризног штаба – епидемиолог др Бранислав Тиодоровић изјавио је за РТС да се појавио кентаур сој који је дошао у Европу и да расте забринутост и да би требало бити озбиљан и опрезан. Наводи да ће бројеви расти и да би током августа требало очекивати плато, односно задржавање бројева на одређеном нивоу. Додаје да апсолутно морамо да будемо свесни да би требало да се вакцинишу они који имају ослабљен имунитет без обзира на узраст.

Др Бранислав Тиодоровић, очито преноси поруку својих светских колега  и  каже да ће бројеви још расти и препоручује  ношење маске у затвореном, и на отвореном ако је немогуће држати дистанцу. То се односи на све, али пре свега на тешке хроничне болеснике и на оне са падом имунитета”, каже Тиодоровић.

Ми закључујемо поруком озбиљних епидемиолога који данима понављају: Вирус је и даље са нама, чувајте га се. Носите маске и примењујте и друге мере заштите. Чувајте се!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here