Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Србија се налази на крају шесте недеље епидемије коронавируса.  До сада је потврђено да је укупно 4.873 људи оболело, а да је  99 особа преминуло. Стручњаци кажу да је епидемиолошка ситуација под контролом у највећем делу Србије, осим Ниша и Пожаревца, али апелују на додатни опрез.  

Пред нама су Ускршњи празници које ће верници провести код својих кућа, јер ће храмови у којима ће свештенство држати литургије бити затворени.

Данас је Велики четвртак. Због предстојећег празника радње у Србији данас и сутра радиће до 16 сати. Куповина за најстарије сутра ујутру од 4 до 7.

Забрана кретања је од петка у 17 часова до уторка у 5 часова ујутру.

*****

Ублажавања полицијског часа неће бити током Васкрса, одлучио је државни врх после молбе Синода да се грађанима допусти одлазак на литургију. Патријарх Иринеј поручује да се верници могу Богу помолити и у своме дому.

Министарство просвете најављује да сутра, у петак, и у понедељак, неће бити наставе на даљину на програмима РТС-а, због предстојећих васкршњих празника, тако да ће основци и средњошколци, спојено са викендом, имати паузу од четири дана. Школа на даљину наставља се у уторак, 21. априла.

Због ванредног стања и борбе са вирусом корона прешло се на наставу на даљину, а Министарство просвете одлучило је да редовни пролећни распуст од 11 – 20. априла,  скрати, односно да ђаци имају само паузу за верски празник.

И лекари приватних клиника ставили су се на располагање држави ових дана. Од 24. марта, на предлог Министарства здравља и Генералног секретаријата Владе, Медигруп је своје капацитете ставио на располагање држави.

Као што је најављено у посебном проблему су старија лица смештена у специјалишоване установе. Током претходне ноћи, код једне штићенице Дома за старе и пензионере у Молу, евидентирано је присуство новог коронавируса, саопштио је КЦ Војводине.

Њено стање је стабилно, све неопходне мере су предузете, а епидимиолошка служба на терену ради у складу са прописаним процедурама.

У КЦВ од новог вируса ковид-19 тренутно се лечи 138, а у Општој болници у Панчеву 167 пацијената.

У привременој болници у хали 1 Новосадског сајма тренутно се лечи 187 пацијента са лакшом клиничком сликом која не захтева хоспитализацију.

Шесторо пацијената тестирано је у власотиначком Дому здравља, а четири су позитивна, саопштава Штаб за ванредне ситуације општине Власотинце. Налази још два теста очекују се у четвртак. На коронавирус позитивно је још шесторо пацијената са подручја власотиначке општине. Они су у лесковачкој болници. Раније је регистровано 14 случајева ковида-19 у власотиначкој општини.

Нова лабораторија од 750 квадрата, изграђена за две недеље, почеће ускоро са радом. Лабораторија се налази у оквиру Поликлинике КЦ Србије и обрађиваће око 2.000 тестова дневно.

Директор КЦС Милика Ашанин каже за РТС да је медициска опрема стигла и да одмах по инсталирању опреме, почиње обука 40 стручњака који ће у лабораторији радити.

Ашанин додаје да је лабораторија изузетно значајна за цео здравствени систем јер ће се урадити велики број тестова, што значи и велики број новооткривених случајева, али и контролних тестова који ће убрзати отпуст излечених пацијената.

Авион “Ер Србије” евакуисаће данас 144 путника из Париза, а сутра из Франкфурта и Берна. Данас из Аустралије, преко Будимпеште, стижу и 23 држављана Србије.

*****

Према последњим подацима, у Поморавском округу највише је заражених у општини Ћуприји, где има 164 оболелих. Следе Параћину са 77 заражених, Јагодина 58, Свилајнац осам, Деспотовац три и Рековац 2.

Све опште болнице у овим градовима су тријажни центри, а ћупријска болница једина има Инфективно одељење.

Највећи проблем у овој болници била је служба анестезиологије, где је пет лекара имало ковид, а пет у изолацији, па су помогле колеге из других градова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here