Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

У односу на исти период прошле године, према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, у Србији је повећан број миграната за око 30 одсто.

Директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић истиче да у сваком тренутку у нашу земљу уђе између 150 и 200 људи, који интензивно и напуштају Србију, као и да је константно око 1.000 њих без смештаја.

У овом тренутку, у функцији је 16 прихватних центара и центара за азил у којима је смештено 5.263 мигранта, подаци су које је Комесаријат доставио Танјугу, а укупно у земљи, према њиховим подацима, у центрима и изван њих налази се око 6.000.

У Комесаријату кажу да је изван центара највише миграната на северним границама земље где се, према њиховој процени, налази око 500 миграната.

Мигранти долазе из Авганистана, Сирије, Ирака, има и оних који долазе из северне и источне Африке, а оно што Ђуровић истиче јесте да се повећао број Сиријаца, односно да су поново више од преко 10 одсто свих који дођу сада Сиријци и да тај број расте.

Како је навео Ђуровић , у Србији свакога дана има преко 8.000 миграната, који нашу земљу интензивно и напуштају, али долазе други који преко наше земље желе да стигну до Мађарске, Румуније и најчешће Хрватске. Каже да се мигранти осим у Београду, у парковима могу приметити и у Лозници и Суботици.

„Од почетка епидемије вируса корона код нас није долазило до смањивања броја, до данас се само повећава број људи који долазе. Они и напуштају земљу интензивно, али у сваком тренутку у земљу уђе између 150 и 200 људи на југу, а сличан број и покушава да напусти Србију“, казао је Ђуровић.

Према његовим речима, проблем је и што из суседних земаља мигранте „гурају“ назад у Србију и то стотине људи дневно.

Ти људи који су „гурнути“ у Србију, како каже Ђуровић, нису враћени легалним путем, већ су само „гурани да пређу границу и поново се нађу код нас“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here