Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

У Србији је на последњем мерењу регистровано 566 нових случајева заразе коронавирусом, на смањеном узорку од 6.912 тестираних. Од последица инфекције преминула је 1 особа. На болничком лечењу су 93 пацијената, од којих је 7 на респиратору.

Да је ситуација у последњих недељу дана забрињавајућа упозорио је јуче проф. др Дрган Делић, један од наших водећих вирусолога. Он је подсетио да смо имали слаб одзив вакцинисања, да на почетку пандемије 15 одсто оболелих није имало симптоме на корону, а да сада 40 одсто људи има асимптоматску форму болести. Скраћена је и инкубација, била је од пет до седам дана, сада је од два до три. Вирус се прилагодио и вакцинама, заобилази нашу поствакциналну заштиту. Каже и да лакша клиничка слика погодује вирусу и истиче да се прилагодио вакцинама, те да заобилази нашу поствакциналну заштиту. Наводи да су противепидемијске мере у Србији биле међу најблажима у Европи и да се нису примењивале када су биле на снази. Строге мере постојале су само у почетку, а после тога смо сваког пута каснили, а када су биле на снази нисмо их примењивали.  Сада смо у ситуацији да поново имамо велики број заражених, превасходно осетљивих група и зато треба проблему приступити озбиљно – указао је јдан од наших водећих вирусолога проф. др Драган Делић.

Атмосфра која је створена да више нико не носи маске, нити примењује мере заштите од вируса од кога се и даље умире, није добра и све се своди на добру вољу народа, па зато преносимо апел да се маске ипак поново почну да носе у ситуација где се велики број људи окупља, јер тиме с ипак може зауставити ширење вируса који је и даље са нама и који је и даље опасан. Чувајте се!

Од почетка епидемије регистровано је укупно 2.024.455случајева заразе, од чијих је последица преминуло 16.119 наших људи.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here