Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

У Србији је према последњем пресеку тестиранa 10.381 особа, преминуло је још 8 пацијената, а вирус је потврђен код 467 људи, највише досада од почетка пандемије. На респираторима је 169 пацијената.

Укупан број пацијената који се лече од коронавируса у четири ковид болнице у Врању је 178 и код свих је дијагностикована бронхопнеумонија, а позитивна су 93 пацијента.

На кисеонику је 31 пацијент, а два пацијента су отпуштена на кућно лечење. Било је седам нових пријема, а слободних места је 37. Међу оболелима нема деце, саопштава градски Штаб за ванредне ситуације.

Током јучерашњег дана у врањској ковид амбуланти обављено је укупно 148 прегледа. Од тог броја 40 је првих, а 108 контролних прегледа.

Епидемиолог Института за јавно здравље у Крагујевцу Предраг Делић каже за РТС да на територији Шумадијског округа има 1.520 заражених коронавирусом и да ако се узме у обзир број становника то је део Србије са највише оболелих.

У нишком Клиничком центру од коронавируса лече се пацијенти из читаве југоисточне Србије.

Специјална болница у Сокобањи требало је данас да почне са радом као ковид болница, међутим због тренутне епидемиолошке ситуације то се неће десити, али остаје у стању приправности.

Србија наставља борбу за сузбијање коронавируса. Грађани морају у сваком тренутку да се понашају као да свако од њих може да се зарази или пренесе заразу другима.

Из Кризног штаба поручују да се смањује број пацијената који захтева хоспитализацију, као и број прегледа у ковид амбулантама, али клиничка слика оних који стигну у болницу најчешће је тежа.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је на конференцији за новинаре Кризног штаба да нема нове стратегије у борби против коронавируса и додала да је стратегија у читавом свету иста и базира се на добро познатим превентивним мерама – ношење маски, држање физичке дистанце и прање руку.

Кисић Тепавчевићева је рекла да је забележен до сада највећи број потврђених случајева инфекције – 467, али да неки други показатељи указују да има места за благи оптимизам.

“Можемо да кажемо да постоје прве назнаке да се ближимо побољшању, али то је врло опасно рећи зато што још увек постоји потенцијал погоршања”, рекао је за РТС др Срђа Јанковић.

Директорка Института за онкологију и радиологију Даница Грујичић наводи да за улазак у ту установу није потребан пи-си-ар већ само брзи тест. Апелује на пацијенте да дођу у заказано време како не би било чекања испред Института.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here