Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је у последња 24 часа регистровано 165 особа које су биле позитивне на коронавирус, од тестираних 3.505.

У последња 24 часа преминулe су 2 особе од последица вируса, један више него јуче, тако да је укупан број преминулих 16.101, а проценат смртности је 0,80 одсто. На болничком лечењу је 88 пацијената, oд чега сe 12 најтежих болесника налази на респираторима. То је за 50 одсто више него јуче или можда звучи мање 4 најтежих пацијената.

И оно што је најтеже јесте да је проценат заражености данас био 4,7%, а то је чак 0,5% више него јуче, а проценат који се може толерисати је у случају да је број заражених испод 1%. Отуда наслов официјелног извештаја: „Наставак пада броја новозаражених коронавирусом“  је тачан, само ако се посматра укупан број заражених у односу на знатно смањен број тестираних. Број претходно тестираних је иначе више него скроман – био је 4.637 испитаника / скоро 10 пута је мањи у односу на максимални број тестираних од скоро 40 хиљада, а могућност тестирања су још веће, по речима Др Предрага Кона износе 60 хиљада тестирања/. Данас је тестирано само 3.505 људи, значи мање за 1.444 испитаника, него претходног дана, па је разумљиво да је и заражених знатно мањи. Када се нови примени проценат заражености, данас установљен, на јучерашњи број тестираних, онда је стварно заражених данас више и него јуче и знатно више него данас званично саопштен податак, па отуда и онај наслов који илуструје стварно стање, који је не само нетачан, него ствара лажну слику да је опасност прошла.

Подсећамо и на апел стручњака Светске здравствене организације који су уочили да више земаља често смањује број тестираних како би број заражених био мањи и указују да то ствара искривљену слику о стварном стању и да то није добро.

Преносили смо и мишљење стручних, па и наших одговорних епидемиолога да опасност није прошла и да је ковид 19. и даље са нама и да се од данас доминантног вируса омикрон умире у свету, па и код нас.   

Очекује се да ће нас већ за неколико месеци озбиљно  запљуснути нови талас ковида 19. и зна се да се за то неке земље озбиљно припремају.

Пренели смо и речи министра здравља Аустрије Јоханеса Раух који је упозорио да пандемија коронавируса није завршена и да би већ за пар месеци Аустрија могла бити суочена са 80.000 новозаражених дневно – пренели су аустријски медији светске агенције.

Према садашњим плановима, нису планирана нова затварања, али зато је више него  извесно да ће бити враћена обавеза ношења маски.

Иначе, до краја године Аустријанци имају право на по 5 ПЦР и антигенских тестова бесплатно месечно. Особама старијим од 65 година или припадницима ризичних група препоручује се да се сада поново вакцинишу, а на јесен да приме и пету дозу.

Прогнозе града Беча су да нови талас инфекција креће већ током јуна, на шта указује драстичан раст новозаражених за око 70 одсто крајем ове недеље. За актуелни раст броја новозаражених “крива” је подваријанта омикрон соја, БА.1 и БА.2. Међутим већ је присутан и БА.5 који је три пута заразнији од делта соја, а који није тако “благ” као БА.1 и БА.2. Број оболелих од БА.5 соја се сваких 12 дана удвостручује, тако да би та мутација могла још у овом месецу постати доминантна.

Спомињали смо и шта чине неке друге земље у циљу да не дозволе ширење вируса. Код нас је законска обавеза коришћења заштитних мера већ одавно укинута. Они који добровољно носе маске права су реткост. И на апеле озбиљних наших епидемиолога да се носе маске и користе средства заштите нико се не обазире. Ми упорно преносимо апеле тих озбиљних епидемиолога вирус је и даље са нама штитите се!

Од почетка пандемије тестирано је 9.786.426 особа, од којих је 2.020.338 било позитивно на коронавирус, a преминуло је 16.101 наших људи –  наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here