Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Број заражених у Србији се смањује, а у свету чак повећава и у време укидања мера заштите од корона вируса, али и најаве новог таласа пандемије, потребно је јачати самоодбрану од опасности која још није прошла и не зна се када ће.

Према последњим, јуче објављеним информацијама, у Србији је од ковида 19 преминулa још 1 особа. Коронавирус је потврђен код још 34 особе. У последња 24 сата тестирано је 2.488 људи, а вирус је регистрован код 34 особе.

Судећи по броју заражених могло би се закључити да епидемија јењава. Неко ће вероватно рећи да је тестиран знатно мањи број грађана него до сада, а стручњаци објашњавају да је то због тога што је мање особа које су имали индикације за тестирање.

У исто време евидентно је да су новозаражени били међу нама и да их неоспорно има. Жаришта се с времена на време јаве, а она се најчешће јављају у предузећима са доста радника који су у затвореном простору и уколико изостану мере предострожности – маске и одржавање хигијене и примена мера дезинфекције, лако се може догодити да се зараза брзо прошири. Проблем је утолико тежи, јер носиоци заразе најчешће ни не осећају симптоме инфекције.

У ситуацији када се мере опште заштите све више ублажавају, а посебно отварање граница, када нам потенцијални носиоци инфекције долазећи из земаља у којима се број заражених мери стотинама хиљада, изложени смо опасности које нисмо ни свесни. У времену које је пред нама опасност ће бити све већа и већа, јер светски експерти и Светска здравствена организација указују да је већ сасвим извесно да ће уследити и нови талас корона вируса.

Да би се од свега познатог заштитили морамо се у највећој мери ослонити сами на себе, зарад себе, ближњих и других. Морамо се и даље придржавати порука које лекари свакодневно шаљу: водити рачуна о безбедној удаљености од других, ношење маски, посебно у затвореним просторима и прање руку и одржавање хигијене. Обавеза послодаваца је да у свом окружењу то све контролишу и да свакодневно организују дезинфекцију просторија у којима људи раде или долазе. На држави је да све то прати о неодговорне санкционише.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here