Mesto za reklamu
  1. 0 04. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, заједно са амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо, нови контингент од 500 хиљада доза кинеских вакцина „Синофарм“.

Брнабић je у изјави за новинаре истакла да је само из Кине у Србију допремљено 2,5 милиона вакцина, а да вакцина свих осталих произвођача имамо нешто мање од милион.

Она је навела да ћемо, са сутрашњом испоруком од 106.420 вакцина произвођача “Фајзер-Бионтек”, имати укупно 3,5 милиона вакцина, додавши да смо све вакцине платили, као и све које смо добили из Ковакс система.

Ова испорука довољно говори о партнерству са Кином и о томе колико су нам наши партнери из те земље и компаније „Синофарм“  изашли у сусрет и помогли да се кампања масовне имунизације у Србији одвија као што је планирано, истакла је премијерка.

Према њеним речима, охрабрује чињеница да је у нашој земљи 26 одсто од укупне пунолетне популације вакцинисано барем једном дозом, а 20 одсто са две дозе, при чему нам је циљ да до краја априла око 40 одсто пунолетних грађана прими прву дозу цепива.

Брнабић је рекла да је посебно радује податак, који је видела јутрос, а важан је за нашу земљу и здравствени систем, да је у старосној популацији између 65 и 74 године вакцинисано више од 51 одсто становништва.

У старосној групи преко 75 година имамо 42 одсто вакцинисаних. То је оно што је важно наставити у наредним данима. Потребно је да, пре свега, заштитимо те две старосне категорије, као и хроничне болеснике, како бисмо смањили притисак на здравствени систем, објаснила је председница Владе.

Она је оценила да је Србија постигла одличне резултате у вакцинацији захваљујући томе што је питање набавке вакцине третирала као здравствено, а не геополитичко питање, уз успешан процес дигитализације.

Према њеним речима, у основи су две важне ствари, од којих је једна чињеница да је то питање третирано као здравствено, а не као геополитичко и да је разговарано са свим произвођачима, са Истока и Запада, водећи рачуна првенствено о безбедности и ефикасности вакцина.

Премијерка је, у том смислу, истакла да је Србија била једна од првих пет земаља које су потписале билатерални уговор са “Фајзером” и прва у Европи која је потписала уговор са кинеским “Синофармом”.

Као другу важну ствар, она је навела успешан процес дигитализације, у који је, како је истакла, много уложено у последњих четири, пет година.

То је омогућило да направимо сопствени ИТ систем, који је обезбедио организовање ефикасне, масовне вакцинације и једноставну пријаву грађана, нагласила је Брнабић.

Премијерка је потврдила и да се ради истраживање о ефикасности, односно ефективности свих вакцина које су у употреби у Србији.

Ради се истраживање свих вакцина које имамо и којима вакцинишемо становништво, радимо то и за Синофарм, Фајзер, Спутњик и Астра Зенека вакцину и у овом тренутку показатељи су веома добри, указала је она.

Председница Владе је, на питање да ли се разматра могућност да грађани који после 40 дана од друге дозе нису развили довољан ниво антитела приме трећу дозу кинеске вакцине, рекла да би све што се тиче евентуалне треће дозе оставила стручним службама, које саветују Владу и Кризни штаб.

У овом тренутку се не разматра давање треће дозе, али ако то буде препорука самог произвођача, то ће бити узето у обзир. Дакле, препорука произвођача и анализе које ми радимо – АЛИМС, Кризни штаб и наше национално тело за имунизацију, имаће утицај на такву одлуку, објаснила је Брнабић.

Амбасадорка Чен Бо је указала на то да Кина, као и Србија, спроводи процес масовне вакцинације, током које је до јуче дато 140 милиона доза цепива.

Кина је најмногољуднија земља на свету. Домаћа потражња за вакцинама је огромна, али сматрамо да све земље у свету припадају једној судбинској заједници. Кинеске компаније су спремне да обезбеде што више вакцина и другим земљама, поручила је она.

Амбасадорка Кине је изразила наду да ће нови контингент кинеске вакцине додатно помоћи процесу изградње „имуног зида“ Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here