Mesto za reklamu
  1. 02.2019.
  2. Фестивал новог филма с Балкана се одржава у биоскопу Зита, најстаријем биоскопу у Стокхолму, од 14. до 17. фебруара 2019. Директорка и оснивач Фестивала, је наша глумица Јелена Мила, којој много не смета што нема значајнијег учествовања филмова из Србије.

Фестивал BaNeFF 2019, BaNeFF је највећи филмски фестивал који приказује филмове с Балкана и региона у свету, ван Балканског полуострва.

“Ми смо то назвали Trans Cinema Nation – Филмска нација у транзиту, која се бави земљама, људима, филмовима који се налазе у променама и кретању. Овогодишњи Фестивал ће отворити питања идентитета, независност/зависност, промене у друштву и односе у обрисима (не)разумевања, на један комични или трагични начин користећи најтачнији филмски језик”, каже Јелена Мила, некада Иванишевић.

Јелена напомиње да Фестивал посматра такође кретања људи који напуштају своје земље не би ли нашли уотпчиште у обећаним земљама Европске Уније и Запада. Тиме је питање идентитета- како домаћина, тако и пристиглих још важније.

Овогодишњи филмски стараоци долазе с Балкана: из Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Словеније, Албаније, Грчке, Бугарске…

Јелена Мила најувљује занимљиве госте: Бранка Шмит, редитеља из Хрватске, с филмом Агапе, иначе редитеља победника BaNeFF 2014 за најбољи филм; Станислава Бабића- продуцента филма Агапе, Сару Хрибар – редитељку и сценаристкињу филма Лада Каменски.

“Аутори из Србије, које смо звали, били су заузети, те смо њихову посету оставили за касније, у неком од градова за време BaNeFF 2019 турнеје по Шведској и Норвешкој. Ту мислимо на изванредни филм Дејана Зечевића Изгредници, или филм који је сниман између Србије и Шведске, Нигде редитеља Предрага Велиновића. Од осталих филмова у селекцији су још филм Жаба из Босне и Херцеговине, Година мајмуна из Северне Македоније, Између дана и ноћи из Црне Горе, као и комедија Патуљци с насловних страна из Србије.

BaNeFF 2019 турнеја обићи ће још градове у Шведској: Norrköping, Göteborg, Malmö, Västerås, Umeå, у Норвешкој – Осло, Берген и у Финској Јакобстад.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here