Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

У Хрватској су се појавиле нове заразније подваријанте омикрона и узрокују значајан пораст броја нових случајева заразе у последњој седмици, саопштио је данас Хрватски завод за јавно здравље (ХЗЈЗ).

У ситуацији када су укинуте све епидемиолошке мере, вирус се лакше шири, а нове подваријанте Ба.4 и БА.5 успешније заобилазе имунитет стечен вакцинацијом, кажу у ХЗЈЗ-у о новом порасту броја новозаражених.

Хрватска данас има 612 новооболелих од корона вируса и четири преминуле особе.

Подваријанте БА.4 и БА.5 заступљене су у 15 посто узорака посланих из Хрватске на секвенцирање у европски лабораториј.

Из ХЗЈЗ-а поручују да су, упркос већој вирулентности нових варијанти, вакцинисање особе и даље солидно заштићене од тежих облика болести и хоспитализације.

Директорка Клинике за инфективне болести “Др. Фран Михаљевић” Алемка Маркотић истиче да се “ситуација помно прати”, али не искључује могућност да ће се актуални пораст броја случајева назвати новим таласом епидемије.

“Ширењем подваријанти БА.4 и БА.5 постоји могућност да буду инфицирани и они који су цепљени или преболели, но већином се ради о благим клиничким облицима који прођу за дан-два. Важно је да хронични болесници и даље практикују епдемиолошке мере и заштиту те их и даље позивамо да се вакцинишу”, рекла је Маркотић у изјави за Хину.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here