Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Батајници одржан је приказ “Слобода 2019”. Способност Војске Србије показало је више од 2.400 припадника ВС, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова. Вежби је присуствовао државни врх који је предводио председник Србије Александар Вучић,  гост из Русије, премијер Димитриј Медведев, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и велики број грађана. Председник Вучић је поручио да ће Србија наставити да штити своју слободарску традицију.

У Батајници је приказана способност дела специјалних и јединица копнене војске, наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по концепту “1.500+” и донираним средствима из Русије.

Вучић и Медведев прошли су црвеним тепихом, који је постављен до бине, одакле су испратили вежбу, а поред црвеног тепиха била је постављена и Гарда Војске Србије.

Приказ је почео након интонирања химне Србије, а Војска Србије показала је своју спремност да одговори ризицима, изазовима и претњама и да заштити безбедност Србије.

Приказ је садржао две целине – динамички део и дефиле јединица.

Динамички део приказа обухватио је препад на терористе у објектима инфраструктуре, уништавање терористичке групе упадом у објекте, борбено трагање и спасавање, ваздухопловну ватрену подршку јединицама копнене војске, као и приказ оперативних способности ловачке авијације.

Након динамичког дела наступио је дефиле јединица, који је обухватио пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешалон, после чега је уследило постројавање јединица и оцена приказа од стране председника Србије.

На крају програма, председник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић честитао је припадницима Војске Србије, грађанима и гостима Дан ослобођења Београда од фашиста и оценио приказ са “врло добро”.

Вучић је исказао захвалност свим официрима, подофицирима и војницима на свему што чине за своју земљу.

Хоћу да вам честитам Дан ослобођења Београда од фашиста. Да увек штитимо слободу, традицију и посебно, вама, драги ветерани, који сте и данас у строју и који сте пре 20 година бранили Србију – велико хвала за све што сте учинили за отаџбину, поручио је председник Србије.

Он је истакао да Војска Србије сваки дан има све више и све модерније оруђе и оружје, те да ће Србија наставити да штити слободарску традицију.

Умећемо сами да сачувамо своје небо, своју земљу и своје људе. Живела слободна и независна Србија, закључио је Вучић.

У приказу су учествовали и авиони МИГ 29 и хеликоптер Х-145 М, хеликоптер Гама, Супер галеб г4, као и Орао. Од борбених возила учествовали су Лазар-3, ХММW В борбено возило, Нора и Милош. Од наоружања Руске Федерације учествовали су хеликoптер МИ-35 и тенк Т-72.

У строју на данашњем приказу учествовали су и млади војници, који су од скора на добровољном одслужењу војног рока, као и ветерани.

На аеродрому су постављена три хеликоптера МИ-17 и један “Ербасов” Х-145М, који су пре неколико дана стигли у Србију, али они не учествују у самом приказу.

Аеродром у Батајници носи име пуковника-пилота Миленка Павловића, који је погинуо изнад Ваљева 1999. године током НАТО агресије, а његова породица такође је присуствовала приказу “Слобода 2019”.

Приказу војне вежбе присуствовали су и председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, председница Владењ Србије Ана Брнабић, министри у Влади Србије, посланици, директор БИА Братислав Гашић, представници Скупштине града Београда и друге званице.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here