Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Шефица Делегације ЕП за сарадњу са Србијом Тања Фајон изразила је велики степен забринути због стања медија у Србији, али и жаљење због инсистирања опозиције на бојкоту предстојећих избора.

“Забринута сам и због изненадне најаве смањења изборног цензуса до чега је дошло без широког политичког консензуса и јавне дебате”, оценила је Фајон на заседању Комитета за мониторинг Савета Европе.

Фајон је у Паризу на састанку Специјалног комитета Савета Европе где се говорило о предстојећим изборима у Србији, навела да опозиција наставља са протестима, да је ситуација у земљи напета, а да су говор мржње, лажи, манипулације, застрашивање, за које је оценила да долазе и од водећих политичара, све више заступљени у медијима.

“Позивам све оне који су одговорни у земљи као и ЕУ и Савет Европе да допринесу смиривању страсти и да раде против продубљивања мржње и подела у српском друштву”, изјавила је Фајон у Паризу, а пренела у писаном саопштењу за медије.

Она је током говора пред Комитетом Савета Европе подсетила да заједно са известиоцем ЕП за Србију Владимиром Билчиком, пажљиво прати примену обавеза које су српске власти преузеле у циљу побољшања изборних услова.

“Главна брига остају медији. Очекујем од власти да испуне договорено и да се избалансира извештавање током изборне кампање”, поручила је Фајон.

Она је најавила да ће заједно са комесаром за проширење Оливером Вархејијем у фебруару посетити Србију.

Тања Фајон је нагласила да је Србија важан партнер за стабилност у Југоисточној Европи и да има пуну подршку Европског парламента на путу приближавања ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here