Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председавајућа Делегацијe Европског парламента за односе са Србијом Тања Фајон изјавила је да је у разговорима у Београду постигнут одређен напредак, али да и даље постоје изазови као што су бојкот дела опозиције aприлских парламентарних избора и обезбеђивања плуралистичких и слободних медија.

“Напетост у земљи расте уочи априлских избора, а наши покушаји да побољшамо услове за фер изборе још нису дали жељене резултате. Примена оног што је договорено у преговорима између владе и опозиције пажљиво ће се надгледати”, навела је Тања Фајон у саопштењу за јавност на крају посете Београду достављеном Танјугу.

Фајонова је боравила у дводневној посети Београду са комесаром за проширење Оливером Вархељијем и изаслаником за Србију ЕП Владимиром Билчиком, чији је циљ био представљање нове методологије ЕУ за проширење.

Тања Фајон је рекла да су позвали српску опозицију, која инсистира да нема предуслова за поштене и демократске априлске изборе, да поново размотри своју одлуку о бојкоту.

“Бојкот избора великог дела опозиције могао би да много нашкоди држави, јер Србији треба парламент који ће бити храм демократије, а не место у коме нема услова за рад и да опозиција поново изађе на улице”, навела је Фајонова.

“Позвали смо политичке актере да учине све што је у њиховој моћи како би створили услове и атмосферу како би људи могли да изађу на биралишта у априлу и како би могли да имају избор. Више напора, посебно током предизборне кампање, мораће да се уложи у уравнотежено и веродостојно извештавање медија и против ширења опасне популистичке и националистичке реторике, говора мржње и манипулације бирача или застрашивања”, истакла је Фајонова.

Званични заједнички део разговора делегације ЕУ у Београду углавном је био усредсређен на нову стратегију проширења ЕУ и како она може да утиче на Србију.

“У поруци (Европске) комисије јасно се каже да се неће мењати преговарачки оквир Србије, али она ће увек бити у могућности да га прилагоди ако кроз преговоре види боље могућности за интеграцију”, указала је Фајонова.

Додала је да је постигнута сагласност да напредак Србије на путу ка ЕУ сада може бити бржи ако постоји јасна политичка воља и посвећеност реформама.

“Ми ћемо Србији пружити пуну подршку на том путу”, закључила је Фајонова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here