Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Седам остварења српске кинематографије биће приказано на Српском филмском фестивалу у Чикагу, који је у петак почео у Театру АМЦ, у чикашкој четврти Розмонт.

Фестивал је посвећен 100. годишњици Великог рата и српско-америчког пријатељства и отворен је пројекцијом документарног филма „Драгутин Матић – Око соколово. Приређена је и пригодна изложба посвећена тим збачајним датумима. У име српске државе Фестивал је официјелно отворио глумац Тихомир Арсић, специјални саветник Министра културе. Учеснике је поздравио и генерални конзул Србије у Чикагу – Слободан Радуловић. Прочитана је и порука спреченог градоначелника Чикага Рама Емануела, који је организаторима честитао успешнуманифестацију, а учесницима да уживају у најновијим филмовима српске продукције. Публику је поздравио и специјалан гост Фестивала, прослављени српски редитељ Слободан Шијан.

Прве вечери приказан је и играни филм Јужни ветар, а због великог интересовања публике овај филм редитеља Милоша Аврамовића биће приказан и вечерас.

Публика у овом делу Америке моћи ће да види култни филм Ко то тамо пева, који је добио ново рухо дигиталном рестаурацијом слике и тона.

Како је најављено, после пројекције филма, гледаоце ће вечерас поздравити редитељ овог остварења Слободан Шијан, специјални гост фестивала.

Сутра, последњег дана Фестивала српског филма у Чикагу, на програму су документарни филм Отворених очију и играни филмови Патуљци са насловних страна и Месо, као и омаж недавно преминулој Милени Дравић – Мали филм о великој Милени.

Филмови су титловани на енглески језик и на тај начин учињени приступачним како америчкој публици, тако и српским исељеницима треће и четврте генерације који не владају добро језиком својих предака.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here