1. 11. 2020.

Комисија Филмског центра Србије  у саставу:  Добривоје Танасијевић – Дан Тана (члан Америчке академије филмске уметности и науке, члан комисије по предлогу ФЦС-а) Мирослав Лекић (испред Удружења филмских уметника Србије), др Ивана Кроња и Тања Бошковић (по предлогу АФУН-а), Сандра Перовић (испред Управног одбора ФЦС-а), Дара Џокић (испред Удружења филмских глумаца Србије) и Дејан Луткић (по предлогу ФЦС-а), одабрала је филм  „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића за представника Србије у трци за 93. награду Америчке академије филмске уметности и науке – Оскар, у категорији за најбољи међународни филм (Интернатионал Феатуре Филм Аwард).

У образложењу Селекционе комисије се истиче:

„Комисија изражава велико задовољство, јер смо ове године имали изузетно квалитетну, жанровски разнолику филмску понуду.

Изабрани филм „Дара из Јасеновца“ је емотивно снажна драма која се бави историјском траумом нудећи пре свега поштовање према жртвама. Тема је изузетно значајна, болна и трауматична, при чему је филм избегао замку да се поново пробуде авети прошлости јер није стављен у политички дискурс. Трагичне околности нису предочене у контексту општег злочина, већ је трагедија персонализована. Злочин има своје име и презиме, тако да се филм не бави бројкама и општим местима, већ појединачним судбинама, стварајући на тај начин веома сугестивну слику трагедије која се догодила. Била је потребна велика храброст целокупне ауторске екипе да се прихвати тако деликатне теме.

Чланови комисије истичу висок уметнички квалитет филма, врсну режију, бритак сценарио, фотографију која доприноси визуелној поетици филма, музику, сценографију и костим, као и експресивну глуму постигнуту у овом „ансамбл филму” (нарочито када је реч о женским ликовима). Кроз судбину читавих породица, приказана је снага воље малог човека, као и огромна љубав и човечност у околностима које су тешко замисливе.

Ценећи пре свега квалитет филма, а имајући у виду и значај теме којом се бави, комисија са великим задовољством бира филм „Дара из Јасеновца“  као српског  кандидата за награду „Оскар”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here