Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

У буџету за 2020. годину појавиће се вишак који треба искористити за смањење пореза привреди и повећање инвестиција у инфраструктуру, а не за плате, препоручио је данас упутио Фискални савет.

Председник Фискалног савета Павле Петровић је на конференцији за новинаре упозорио на прекомеран и економски неоправдан раст плата за око 9,5 одсто.

С друге стране, он сматра да је повећање пензија од око 5,5 одсто оправдано и да би толики требало да буде и раст плата.

Он је прецизирао да се у буџету за наредну годину очекује вишак од око 45 милијарди динара, а да би од те суме нешто мање од 20 милијарди требало искористити за смањење оптерећења на рад, са садашњих 62 одсто на 60 одсто.

Фискални савет препоручује и да се преосталих између 20-25 милијарди искористи за инфраструктурне инвестиције, а пре свега оне које се тичу комуналних проблема и заштите животне средине.

Петровић је критиковао то што ће, како је рекао, трећину вишка буџета “појести” раст плата.

Петровић истиче да раст плата на линеаран начин, по секторима, постаје системски проблем и да би повишице у јавном сектору требало регулисати увођењем платних разреда.

Председник Фискалног савета указује на недовољан и незадовољавајући привредни раст који ће, како наводи, највероватније бити нешто преко три одсто, а сличан раст се очекује и у наредној 2020. години.

Посебно је истакао проблем животне средине и недостатка канализационе мреже, а коментаришући оправданост инвестиција у том сектору, Петровић је указао да се само треба сетити појединих призора из Београда.

Повећавањем диспаритета до којих долази због прекомерног повећања плата у јавном сектору, погоршавају се претпоставке за увођење платних разреда, оценио је данас члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

После вишегодишњег оклевања увођење платних разреда сада се најављује за половину следеће године.

Вучковић је новинарима приликом представљања стратешких препорука Фискалног савета за 2020. годину, рекао да је спискове радних места и плата могуће урадити следеће година, “али уз крвав рад који је изостајао свих ових година”.

Он је казао да би увођење платних разреда “ако је усред године, тражило ребаланс, а иду избори, и све изгледа неизвесно”, па оценио да Фискалном савету личи да се увођење платних разреда одлаже за 2021. годину.

“Нада да платни разреди испадну како треба све више бледи, а нешто што би се звало платни разреди а нема суштину – то нам не треба”, рекао је Вучковић и навео да, ако у платне разреде не уђу војска и функционери, то нису прави платни разреди.

Члан Фискалног савета је оценио да се све више губи нада за праве платне разреде, јер се паритети зарада у јавном сектору додатно нарушавају линеарним и неселективни повећањима зарада, “па можемо доћи у ситуацију да платни разреди више не могу да функционишу и кад се уведу”.

Пораст плата у јавном сектору неће бити толики да би угрозио фискалну стабилност у Србији, оценио је данас председник Фискалног савета Павле Петровић и навео да ће давања за плате у 2020. години одсећи мере које би требало да стимулишу привредни раст.

“Саме плате нису толико порасле да могу да угрозе фискалну стабилност. Проблем је што се преко повећања плата средства нерационално користе, уместо да иду за подстицај привредном расту, непродуктивно се троше у повећање плата а то не стимулише привредни раст”, рекао је Петровић приликом представљања Стратешких препорука Фискалног савета за следећу годину.

Он је оценио да кад се једном повећају онда плате трајно држе тај ниво, јер “кад их подигнете не можете да их смањите, а биће жеље да буде и веће”, и запитао је шта ако дође до рецесије.

Фискални савет подржава пројекцију да ће дефицит буџета у 2020. години бити низак, јер ће то обезбедити даље опадање јавног дуга ка 50 процената бруто друштвеног производа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here