Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са  представницима Фискалног савета о новом инвестиционом циклусу и приоритетним инфраструктурним пројектима у области саобраћаја.

Михајловић је том приликом рекла да се ове године завршавају велике инвестиције у инфраструктури, пре свега, јужни и источни крак друмског Kоридора 10, као и да је Влада одлучила да крене у изградњу нових ауто-путева.

Главни критеријуми приликом опредељивања за пројекте били су регионално повезивање, али и повезивање Србије изнутра, односно спајање два главна постојећа коридора, објаснила је потпредседница Владе.

Она је навела да су највећи пројекти: Моравски коридор, прва деоница ауто-пута Београд–Сарајево од Сремске Раче до Кузмина, деоница ауто-пута “Милош Велики” од Прељине до Пожеге, деоница Ниш–Плочник, ауто-пут и брза саобраћајница Рума–Шабац–Лозница.

Такође, радиће се и техничка документација за нови ауто-пут “Вожд Карађорђе”, при чему ће се, поред изградње нових ауто-путева, радити и на рехабилитацији постојеће мреже државних путева.

Михајловић је, говорећи о железници, рекла да је поред изградње брзе пруге Београд–Будимпешта већ потписан уговор и за пројекат модернизације, реконструкције и електрификације пруге Ниш–Димитровград, са изградњом обилазнице око Ниша.

Она је навела да се, поред тога, припрема и пројектно-техничка документација за реконструкцију преосталих деоница на прузи Београд–Ниш–Прешево, а преговара се и о набавци нових возова.

Према њеним речима, у претходном периоду постигнути су значајни резултати и у реформи железнице и повећању ефикасности железничких предузећа.

На састанку је разговарано и о пројектима у водном саобраћају, пре свега о модернизацији лучке инфраструктуре и обезбеђивању пловности Саве и Дунава током целе године.

Поред тога, било је речи и о планираним улагањима у три међународна аеродрома у Београду, Нишу и Краљеву, и плановима за развој других малих аеродрома, као и о пројектима у комуналној и социјалној инфраструктури.

Такође, разматрани су и планови у вези са јавним инвестицијама из надлежности Министарства које се планирају буџетом за 2020. годину.

Председник Фискалног савета Павле Петровић констатовао је да се примећује да постоји расположење и политичка воља да се повећају јавне инвестиције, на чему тај савет инсистира већ годинама.

Петровић је навео да то отвара могућност да се у средњем року, у наредних 4-5 година, направи квалитативан искорак на овом плану, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here