Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Агенција за оцену кредитног рејтинга “Фич рејтингс” задржала је оцену кредитног рејтинга Републике Србије на нивоу “ББ” уз стабилне изгледе за унапређење, саопштило је Министарство финансија.

“Фич рејтингс” предвиђа раст БДП-а од 3,1 одсто у 2019. години и 3,0 одсто у 2020. години, са јасним индикатором да је раст запослености компензован извесним опоравком спољне потражње.

У саопштењу агенције наводи се неколико основних покретача раста БДП-а. То су домаћа потражња, снажан раст инвестиција, раст запослености од 2,4 одсто у односу на март 2018. године, већи раст плата делом због овогодишњег повећања минималне зараде од 8,6 одсто, снажнији токови страних директних инвестиција и повољнији кредитни услови.

Такође, у извештају агенције наводи се да је у претходним годинама дошло до консолидације макроекономских резултата, смањења јавног дуга и јачања макроекономских основа које су снажно подржане од стране ММФ-а.

Инфлаторна очекивања остају стабилна, а референтна каматна стопа је непромењена на 3,0 одсто од априла прошле године.

Истакнуто је да је општи дуг државе у константном опадању и предвиђа да ће у 2020. години износити 48,8 одсто БДП-а, са 54,5 одсто колико је износио у 2018. години, односно 71,2 одсто у 2015. години.

Агенција такође сматра да ће разговори о приступању Европској унији бити важни чиниоци за будуће унапређење кредитног рејтинга Републике Србије.

„Српска стварност“ / Министарство финансија Владе Србије /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here