Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

У оквиру првог јавног позива Програма сарадње српске науке са дијаспором: ваучери за размену знања, Фонд за науку Републике Србије ће финансирати 92 пројекта у укупном износу од 797.591,70 евра. Трајање пројеката је до годину дана, а максимални износ појединачних пројеката је у вредности до 10.000,00 евра.

Овај програм је први од три планирана програма у оквиру Развоја сарадње са дијаспором и представља финансијски подстицај који омогућава научноистраживачким организацијама развој сарадње и унапређење капацитета кроз краткотрајне посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре, а пре свега подршку њиховим заједничким активностима, сазнајемо из Фонда за науку.

„Програм сарадње српске науке са дијаспором усмерен је на успостављање научне сарадње, размену знања, заједнички рад на пројектима, радовима, истраживањима и патентима, планирање и ширење мреже сарадње између истраживача из Србије и научника из дијаспоре. Посебно желимо да истакнемо активност и посвећеност наших научника из дијаспоре, који су се током ванредног стања редовно јављали и извештавали о истраживањима, мерама, протоколима тестирања и лечења, употреби нових решења и технологија које се у другим земљама примењују приликом борбе против КОВИД-19″, изјавила је др Милица Ђурић-Јовичић, в.д. директора Фонда за науку Републике Србије.

У оквиру Програма сарадње српске науке са дијаспором биће реализовани пројекти у сарадњи са научноистраживачким организацијама из 22 земље света. Научници из Србије ће имати прилике да бораве и део истраживања спроведу у Европи: Немачкој (13 пројекта), Великој Британији (11 пројекта), Аустрији (7 пројеката), Шведској (5 пројеката), Холандији (4 пројекта), Француској (4 пројекта), Шпанији (3 пројекта), Португалији (3 пројекта), Швајцарској (2 пројекта), Италији (2 пројекта), Белгији (2 пројекта), Русији (1 пројекат), Финској (1 пројекат), Данској (1 пројекат), Норвешкој (1 пројекат); Америци: Сједињеним Америчким Државама (22 пројекта), Канади (1 пројекат), Бразилу (1 пројекат); Азији: Кини (2 пројекта), Сингапуру (1 пројекат), Кувајту (1 пројекат); Аустралији (4 пројекта).

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим истраживачким областима, без унапред дефинисаних приоритетних тема. Од 92 пројекта који су одобрени за финансирање, 31 пројекат је из области природно-математичких наука, 27 из техничко-технолошких наука, 22 из медицинских наука, 5 из биотехничких наука и 7 из друштвених и хуманистичких наука. Међу одобреним пројектима је: 70 пројеката из Београда, 13 из Новог Сада, 3 из Крагујевца, 4 из Ниша, 1 из Ваљева и 1 из Суботице.

На месту Руководиоца пројеката је 57 научница и 35 научника. У складу са ситуацијом изазваном пандемијом КОВИД-19, руководиоци пројеката ће са партнерима из дијаспоре проверити услове и протокол који се односи на путовања и боравак у тим земљама, и у складу са тим прилагодити почетак реализације својих пројеката.

Фонд за науку Републике Србије је објавио листу одобрених пројеката на свом сајту fondzanauku.gov.rs, где је доступан списак земаља и институција са којима ће наши научници сарађивати, као и теме којима ће се бавити.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here