Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о наставку дијалога, циљевима и начинима да се реши проблем одбијања Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина.

Петковић је истакао да ЗСО мора бити формирана одмах и са надлежностима које јој припадају по бриселским договорима, додајући да је сада на тесту не само воља Приштине да се проблеми решавају дијалогом, већ и способност ЕУ као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног.

Према његовим речима, ЗСО има само један циљ, а то је да заштити положај и права српског народа на Космету, а последњих недеља били смо сведоци да ни права ни безбедност Срба не могу бити заштићени у садашњем политичко-правном оквиру у нашој јужној покрајини.

Он је поручио да Београд, у интересу читавог региона, жели наставак дијалога и решавање отворених питања мирољубивим средствима, међутим конструктивност и кредибилност мора се захтевати и од Приштине, јер реч је о процесу који мора почивати на обостраној спремности и доброј вери.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here