Mesto za reklamu

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони је упутио данас извињење председнику Србије Александру Вучићу и српском народу због протокола и распореда седења на свечаности обележавања Дана победе у Паризу.

  1. 11. 2018.

„Ми не заборављамо да је Србија изгубила трећину становништва. Данас је требало да славимо. Ово је покварило данашњу прославу. За нас је оно што се десило неспретност која је за жаљење и ми молимо председника Вучића и српски народ да нас извини“, рекао је Мондолини за телевизију Прва.

„Слике које смо видели шокирале су српски народ. Али то су слике. Реалност је да није било протоколарног дочека значајнијег за Косово, него за Србију. А Тачи је можда био у фокусу камера, треба бити тамо, па видети ко је стварно био“, додао је француски амбасадор.

На питање ко је имао боље место Вучић или Тачи, амбасадор је одговорио:

„Не мерим ствар тако. Желим да подвучем да је Србија имала значај у Првом светском рату и то је важно. У Паризу је падала киша, а у Београду је била дивна церемонија. Ми желимо да са Србијом обележимо заиста јако пријатељство. Долазак Макрона је заиста велика ствар јер ми нисмо имали такву посету 17 година.“

Додао је да је реч о неспретности која је, како је оценио, за жаљење.

„Заиста је то велика неспретност. Реалност је да смо се заједно борили током тог рата и председник  Вучић је дошао у Париз да то заједно обележимо. И ми смо му захвални за то.“

На питање да ли су Французи продали место поред Путина, као што пишу таблоиди, амбасадор је одговорио:

„Желим да говорим о озбиљним стварима. Нико у Србији не верује у такве ствари.“

Распоред седења званица, шефова држава и влада, на свечаности у Паризу изазвао је не мало чуђење и негодовање многих званица, посебно због места које је добио Хашим Тачи — одмах иза руског председника Владимира Путина.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here