Mesto za reklamu
  1. 0 06. 2019.

Организација Фридом хаус упозорила је у најновијем извештају да власти у Србији успешно сузбијају критичко медијско извештавање кроз притиске и куповину медија, отежавајући рад независних новинара.

Главна ауторка извештаја организације Фридом хаус о слободи медија Сара Репучи изјавила је за Глас Америке да „ситуација у Србији није најгора досада, али да је уочљив пад медијских слобода откад је на власти Александар Вучић“ и да заиста постоји „озбиљан разлог за бригу“.

У извештају Фридом хауса, садашња власт Србије пореди се са владавином мађарског премијера Виктора Орбана – констатује се да обојица „гуше критичко новинарство“, консолидују власништво над медијима у рукама блиских сарадника и тиме осигуравају да „медији који имају највећу гледаност подржавају владу и блате њене противнике“.

Објашњавајући модел „кооптације медија“, Сара Репучи је навела да он може да буде опаснији од класичне цензуре.

„Ове методе су много суптилније од хапшења или насиља које бисмо видели у традиционалним диктатурама. Међународни актери, који би хтели да Србија буде у складу са неким стандардима, не би могли да упру прстом у конкретне тактике које утичу на то да грађани не могу да буду објективно информисани. Овај метод је опаснији, јер је веома подмукао и прикривен“, рекла је Репучи и као пример навела да су константне посете пореске инспекције. То је  тактика која је потпуно легална, а која може да нанесе штету медијима који пролазе кроз те истраге годину за годином.

„Српска стварност“  / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here