Mesto za reklamu

07.11.2019.

Хајка на овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа због његове улоге у изношењу свог виђења рата на простору бивше Југославије се наставља, а овај пут је суочен са оптужбама да је прекршио аустријски закон о држављанству.

Министарство унутрашњих послова Аустрије, према писању бечког дневника „Естерајх“, након што су се појавиле информације да је Хандке 1999. добио југословенски пасош, покренуло је проверу овог случаја.

Истраживачки сајт „Итерцепт“ објавио је да је Хандкеу 1999. године амбасада тадашње СР Југославије уручила југословенски пасош, чиме је, како тврди тај медиј, правно гледано, аутоматски изгубио аустријско држављанство.

Хандкеу је пасош СР Југославије уручен 15. јуна 1999. у амбасади у Бечу.

„Ко добровољно стиче страно држављанство, губи тиме у основи аустријско држављанство. Да се не би изгубило аустријско држављанство, потребно је пре узимања другог пасоша писаним путем затражити дозволу и добити одобрење“, објаснило је Министарство унутрашњих послова Аустрије.

Наведено је да се тренутно истражује да ли је Хандке тражио такво одобрење, али, како додаје „Естерајх“, са великом вероватноћом то није био случај.

Један неименовани високи званичник је додао да ово подсећа на случај бившег аустријског спортисте Андреаса Голдбегера.

„Скијаш је тада узео српско држављанство, али је брзо променио одлуку“, указао је неименовани извор у Министарству унутрашњих послова.

Министарство истиче да ће детаљно истражити случај Хандкеа.

„Интерцепт“ наводи да је југословенски пасош Хандкеа случајно пронашао на „веома непрегледном“ сајту Националне библиотеке Аустрије, на којем се налазе две фотографије југословенског пасоша познатог књижевника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here