Mesto za reklamu

16.02.2019.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да је имао “добру размену” с косовским лидерима на безбедносној конференцији у Минхену. Косовски премијер Рамуш Харадинај каже да је европском комесару за проширење поновио да ће таксе које су уведене на робу из Србије и Босне и Херцеговине бити укинуте када Србија призна Косово.

Хан је рекао и да је поновио да је неопходно обновити дијалог. Хан је на Твитеру навео да је поновио своју понуду за брзо и практично решење трговинских сметњи с обе стране.

“Добра размена на минхенској безбедносној конференцији с Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем и Беџетом Пацолијем. Поновио сам да је неопходно вратити се дијалогу Србије и Косова уз посредовање (високе представнице ЕУ) Федерике Могерини”, навео је Хан.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан изјавио је прошлог месеца у Давосу да је предложио решење за спорна питања у трговинским односима Београда и Приштине, и да очекује одговор од председника Србије и Косова. Он је рекао да је у Давосу разговарао с председницима Србије и Косова, Александром Вучићем и Хашимом Тачијем, и да их је детаљно упознао са својим предлогом.

Харадинај Хану: Таксе ће бити укинуте када Србија призна Косово

Косовски премијер Рамуш Харадинај састао се данас у Минхену са комесаром за проширење и суседске односе Јоханесом Ханом којем је поновио да ће таксе која су уведене на робу из Србије и Босне и Херцеговине бити укинуте када Србија призна Косово.

Харадинај је рекао да је Косово опредељено за добросуседске односе од тренутка када не буде доведено у питање право да делује као суверена и независна држава. Он је на Фејсбуку написао да је Хану рекао да пошто је Косово испунило све критеријуме за либерализацију виза, то треба да се догоди и да градјани Косова остају и даље неправедно изоловани.

Харадинај се у Минхену састао и са министром спољних послова Немачке Хајком Масом, са којим је разговарао о либерализацији виза и истакао да је добио подршку Немачке.

У тексту објављеном на Фејсбуку Харадинај није написао да ли је са Масом разговарао о таксама.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here