Mesto za reklamu

25.07.2019.

Бивши косовски премијер Рамуш Харадинај, који је саслушан у Специјалном суду за злочине за такозвану ОВК у Хагу, планира да у петак одржи седницу владе, коју је подношењем неопозиве оставке сам срушио, јавила је „КТВ“ на албанском језику.

Наводећи да је реч о антиуставној намери, „КТВ“ је синоћ, позивајући се на своје изворе, навела да ће та седница, ако буде сазвана, бити одржана практично недељу дана након што је Харадинај поднео неопозиву оставку.

Подсећа се да је косовски устав по том питању јасан и да један од његових чланова каже да је оставком премијера срушена и влада.

„Ако премијер поднесе оставку или из других разлога, његов/њен положај остаје упражњен, влада пада и председник републике Косово, у консултацији са политичким странкама или коалицијом која је освојила већину у скупштини, налаже новом кандидату да формира владу“, цитира „КТВ“ члан 95,5 косовског устава.

Напомиње се да устав не нуди никакве рокове за именовање новог мандатара у случају оставке премијера.

Позивајући се на тумачења стручњака, „КТВ“ преноси да Харадинај више није премијер и да нема никакву власт.

Аналитичар Института ГАП, Беким Саљиху, рекао је раније данас у изјави за „Коху“ да термин „премијер у оставци“ не постоји и да је Харадинај сада „бивши премијер“.

И аналитичар Алберт Краснићи такође објашњава да је актуелна косовска влада пала подношењем оставке Харадинаја.

Он прецизира да устав препознаје две опције пада владе: прва је када премијер поднесе оставку, а друга је када парламент изгласа неповерење влади.

У првом случају, јасан је Краснићи, Косово више нема владу и све позиције у њој су упражњене, а таква влада нема овлашћења за доношење било каквих одлука.

У другом случају, када се изгласа неповерење влади, она наставља да обавља своју дужност до избора нове и овлашћења такве владе немају законска ограничења.

„Рамуш Харадинај више није премијер, већ бивши премијер“, изричит је Краснићи.

Иначе, Харадинај, чији се повратак из Хага очекује сутра, у писаној оставци парламенту навео је да ће на челу „владе у оставци“ остати до избора нове.

Подношењем оставке, Харадинај је инсистирао да председник привремених приштинских институција Хашим Тачи у, како је навео, складу са уставом законима и овлашћењима, распише ванредне парламентарне изборе.

Уочи одласка у Хаг, Харадинај је потврдио да ће његова странка учествовати на тим изборима и да ће он поново бити кандидат за премијера.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here