Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Премијер такозване државе Косова Рамуш Харадинај састао се са немачком канцеларком Ангелом Меркел током своје посете Берлину. Он је на конференцији за новинаре рекао да је разговарао са немачком канцеларком о многим темама везаним за Косово. Харадинај се срео и са немачким парламентарцима.

Рамуш Харадинај је после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел говорио и о могућности постизања споразума који је назвао „великим споразумом“, који ће укључивати САД, Немачку и Француску. Ипак каже да је врло скептичан да је такав споразум могуће постићи ускоро, али каже да се ова енергија Запада треба искористити за постизање барем „оквирног споразума“, о којем ће се потом преговарати са вишим представником, који ће могуће бити из Немачке, а који ће остати трајно укључен у процес између Косова и Србије, пише Газета Еxпресс.

„Постоје две могућности. Једна је велика прилика за одлуку. Још увек морамо да се надамо ангажовању председника Трампа, а након директног и личног учеша немачке канцеларке Меркел и француског председника Макрона, посебно треба да се надамо могућности постизања једног великог споразума“, рекао је Харадинај.

У међувремену, као другу прилику, он види наставак дијалога између Косова и Србије који ће се наставити неколико месеци или чак година.

„Али ако се овај велики споразум не постигне, имаћемо вишемесечни или вишегодишњи процес“, каже Харадинај.

С друге стране, изразивши резерву према „великом споразуму“, Харадинај каже да треба искористити савезничку посвећеност да се барем постигне оквирни споразум у којем ће Немачка бити посебно укључена.

„Новембра, мислим да је тешко постићи велики споразум. Али, треба да искористимо ову енергију прво за оквирни споразум, о којем ће преговарати виши представник, попут Могерини, али верујем да ће Берлин имати посебног изасланика или неког задуженог, који ће пратити тему стално“, рекао је премијер Харадинај.

“Косово је озбиљна држава. Заинтересовани смо за дијалог. Такса неће бити повучена, није затражено да се повуче. Разговарано је о томе, али није било захтева. Заслужујемо либерализацију виза”, истакао је Харадинај у разговоу са новинарима.

Према његовим речима, интереси Косова су данас у бољем положају.

“Затражио сам од Меркел да погура напред агенду за Косово”, казао је Харадинај.

За либерализацију виза, Харадинај је оценио да је она обавила свој посао.

“Морамо радити на увођењу у дневни реда за гласање у Савету Европе”, рекао је он и додао да је прилично тешко ући на дневни ред, али да ће се на томе радити интензивно.

Према његовим речима, коначна тема за дијалог са Србијом је узајамно признавање у постојећим границама. Харадинај очекује и да преосталих пет држава ЕУ такође признају независност Косова.

“Након данашњег састанка, однос између Косова и Немачке постао је напреднији”, закључио је Харадинај.

Харадинај је своје ставове изнео и на сусрту са немачким парламнтарцима, са члановима парламентарне групе за југоисточну Европу Бундестага, Јосипом Јуратовићем, Незахатом Барадаријем из СПД, Фридрихом Остендорфом… .

“Са немачким посланицима разговарао сам о укупном развоју ситуације у земљи и региону, о блиској сарадњи између Косова и Немачке и процесу дијалога са Србијом. Изразио сам став да је Косово за дијалог, за постизање свеобухватног споразума који треба да резултира признањем у постојећим границама”, написао је Харадинај.

Навео је и да је у разговору са посланицима бундестага поновио да су грађани Косова једини у региону Западног Балкана који не уживају слободно кретање због визног режима и да, како је рекао, с правом очекује да Немачка доринесе позитивном развоју овог процеса.

“Улога немачке државе била је и остаје моћна за унутрашњу и спољну консолидацију наше земље и тренутно смо на врхунцу билатералних односа са Немачком”, навео је Харадинај.

Харадинај је све то написао на свом фејсбук профилу након разговора са немачким парламентарцима у Берлину, где се налази у једнодневној посети, а посета је реализована  уочи састанка у Паризу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here