Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

„Демократија и слобода су наше драгоцене вредности. Оставка изабраних градоначелника у четири северне општине након предстојећих избора биће кршење уставног поретка Косова. Вучићев позив за њихову оставку је јасан знак хипокризије и издаје воље људи“, поручио је косовски премијер Рамуш Харадинај.

Порука косовског премијера на Твитеру уследила је након што је Централна изборна комисија Косова (ЦИК) у петак упутила писмо новој министарки администрације и локалне самоуправе, Адриани Хоџић, којим захтева да им у року од 24 часа од пријема захтева достави писма оставки градоначелника Лепосавића, Зубиног Потока, Звечана и Северне Митровице.

Кандидати Српске листе уједно су и једини кандидати из српске заједнице који су се кандидовали за изборе у четири општине на Северу 19. маја, а исти ти кандидати, са изузетком Срђана Вуловића из Зубног Потока, су претходно 23. новембра прошле године поднели оставке на места градоначелнка након што су првобитно уведене царинске дажбине од 100 одсто на робу из Србије, а потом су косовске власти спровеле и акцију хапшења у Северној Митровици лица која се терете за умешаност у убиство Оливера Ивановића.

„Донели смо одлуку да изађемо на изборе да се не би десила ситуација да неки Албанац преузме вођење општине са већински српским становништвом“, саопштио је на конференцији за медије у Београду председник Српске листе и бивши, а како изгледа – вероватно и будући градоначелник Северне Митровице Горан Ракић.

Да постоји могућност да ће опет дати оставке по, такође се може рећи сасвим извесном избору, с обзиром на то да су се једини испред српске заједнице кандидовали за ове изборе, најавио је истог дана и српски председник Александар Вучић:

„А постоје и многе опције иза тога, и кад победе и покажу колико су јачи од албанских миљеника и штићеника, дан после тога опет могу да поднесу оставке, па нек’ они опет расписују и тако довека, да се увек види да Србија има много већу подршку код свог народа него што их имају Албански миљеници и #1од5милиона и сви остали, којих се скупи између 7 и 47, са све члановима појединих амбасада и свих других“.

Косовска влада је, како су приштински медији јављали, одбијала да објави оставке градоначелника са Севера свих ових месеци, док је сам Рамуш Харадинај, чији је иначе коалициони партнер управо Српска листа, наводио да је „тешко да се донесе одлука на основу докумената на којима се о Републици Косово говори као о Косову и Метохији“.

Иначе сада се у косовској јавности отворило питање управо да ли ће исти они који су дали оставке сада моћи поново у изборну трку. Питање се, међутим, отворило тек пошто су кандидатуре предате ове недеље, а када је рок за пријаву већ истекао.

„Говорим о правном и уставном аспекту ових критеријума, да видимо да ли испуњавају критеријуме за то, да ЦИК размотри има ли неких препрека због тога што су дали оставке и онда се поново кандидовали на следећим изборима“, упитао се Флориан Души, члан ЦИК-а на предлог ЛДК након што је упућено писмо Хоџић да ЦИК-у пошаље писма оставке градоначелника Српске листе.

„Српска стварност“ / Твитер /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here