Mesto za reklamu

30.04.2019.

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај потврдио је данас да је на Берлинском самиту постојао одређени притисак од свих учесника да Приштина укине сто одсто увећане таксе на производе из Србије.

„Било је предлога да се та мера суспендује на неко време, а озбиљну ситуацију створили су канцеларка Ангела Меркел, Макрон, премијер Рама, председник Тачи… сви они су сматрали да је добро да таксе буду суспендоване на неко време, како би се дала прилика за дијалог“, рекао је Харадинај и додао да они који су то тражили нису били против њега лично.

Харадинај је у телефонској изјави за РТК изјавио да државе-учеснице самита, који су иницирали немачка канцеларка и француски председник, озбиљно разматрају питање споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Харадинај је Берлински самит оценио као преокрет у развоју региона због чињенице да,према његовим речима, већ постоји озбиљна инвестиција у дијалог Београда и Приштине.

Тај процес је, како је рекао, у овом тренутку у застоју због наметнутих увећаних такси.

Он тврди да је та мера резултат тога што је „Србија угрозила план националне безбедности Косова“.

„Имали смо процес дијалога, тај процес дијалога је прекинут. То је направило штету. Али та мера је донета као заштита, јер нас је Србија угрозила на плану националне безбедности“, рекао је Харадинај који решење тог питања види у, како каже, „споразуму који ће обухватити признање косовске независности и друге теме“.

Харадинај је рекао и да је немачка канцеларка Ангела Меркел још једном потврдила став Немачке да питање промене границе Србије и Косова више не треба отварати.

„Меркелова је била врло јасна, спорови о територији и границама не решавају питање Косова. Такође постоји сагласност свих да се о границама више не разговара, већ да ће пажња убудуће бити усредсређена на узајамно признање“, казао је Харадинај.

За Француску се, додао је, не може рећи да је изричито против идеје о корекцији границе.

О разговору са америчким амбасадором у Берлину Харадинај је рекао да му је предочио да САД треба да буду гарант споразума са Београдом.

А што се визне либерализације тиче, Харадинај је казао да јаснији став ЕУ очекује у јуну, пренео је Танјуг.

„Мислим да ће у јуну све бити много јасније како тече процес за одлучивање о визној либерализацији“, казао је Харадинај, пренела је приштинска „Коха“.

„Српска стварност“ / Коха /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here