Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, потврдио је да косовски председник Хашим Тачи наставља да води дијалог са Београдом, односно да формирање владиног тима није омело његове надлежности у том процесу, пише приштинска “Газета експрес”.

“Закон се не меша у овлашћења председника већ само даје правну основу за функционисање делегације”, рекао је Харадинај новинарима након седнице владе.

Влада у Приштини усвојила је нацрт закона о дужностима, одговорностима и надлежностима своје делегације у процесу дијалога са Београдом. После усвајања, нацрт закона се шаље косовском парламенту.

Косовска влада је на данашњој седници, такође издвојила 300.000 евра за активности свог преговарачког тима, преносе медији у Приштини.

Преговарачки тим косовске владе изгласан је у косовској скупштини 15. децембра, када је усвојена и резолуција о дијалогу са Београдом.

Циљ владајуће коалиције је да дијалог врати у парламент, односно да приштинска страна има јединствен став и договор у свим питањима која би била отварана у дијалогу са Београдом.

У нацрту резолуције наводи се да би наставак дијалога, уз посредовање Брисела, за Приштину био прихватљив само ако његов завршетак резултира обостраним признањем државности, чланством Косова у Уједињеним нацијама, Европској унији и НАТО-у.

На челу преговарачког тима су потпредседник владе Фатмир Лимај и председник Социјалдемократске партије и градоначелник Приштине Шпенд Ахмети.

Парламент у среду опет о дијалогу 

У међувремену је посланица Аљбуљена Хаџију рекла да ће ванредна седница парламента, на захтев две најутицајније опозиционе партије, Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, бити одржана у среду, преноси Танјуг.

Хаџију је, како преноси Коха онлајн, то изјавила након данашње седнице председништва парламента.

Две опозиционе странке су прикупиле потписе за одржавање ванредне седице, на чијем дневном реду ће бити споразум који је влада предложила за дијалог са Београдом.

У образложењу захтева се каже да је овај документ “врло проблематичан”.

„Српска стварност“ / Радио КиМ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here