1. 08. 2020.

Покрет Самоопредељење најавио је у четвртак да почиње са прикупљањем потписа за подношење захтева за изгласавање неповерења влади Авдулаха Хотија. За сада имају 31 од 40 потребних потписа посланика, што је уједно и број посланика овог покрета у посланичкој групи.

Чланица Самоопредељења и бивша косовска министарка правде, Аљбуљена Хаџију рекла је за Оранеwс да се до сада ниједна опозициона партија није прикључила иницијативи.

„Да формално поднесемо захтев потребно нам је 40 потписа, а наша група броји 31 посланика, тако да нам треба још 9 потписа. Онда нам је у парламенту потребан 61 глас како би предлог био прихваћен. У контакту смо са другим политичким странкама, и оним у опозицији и онима на власти, доставили смо им списак тачака ове иницијативе и позвали их да допринесу уколико желе да јој се придруже. До сада нико није понудио савршено решење што и није чудно. Највећи изазов сада је прикупљање девет гласова, а једном када доспе до скупштине, ситуација ће ићи у корист овом предлогу“, сматра Хаџију.

Када је овај покрет прошле недеље најавио на конференцији да ће покренути иницијативу рушења владе Авдулаха Хотија, највећи број критика упутили су на рачун онога што виде као њену нелегитимност и лоше управљање пандемијом. Међутим, ни критике на рачун дијалога, односно то што се води, како кажу, без платформе и што је Косово одустало од чланства у међународним организацијама, нису изостале.

И Хаџију је навела да је управљање пандемијом једна од кључних ствари због којих немају поверења у владу.

„Ситуација је била под контролом пре него је ова влада дошла на власт, а сада је у потпуности разорена“, рекла је она за Оранеwс преноси Коха.

Уколико ПС прикупи најпре довољно потписа за стављање на дневни ред скупштине захтева за изгласавање неповерења влади, а потом и довољно гласова за усвајање предлога у скупштини, биће то друга оборена влада на Косову у време пандемије. Иницијативу за обарање претходне, и то владе ПС, покренуо је управо садашњи косовски премијер, Авдулах Хоти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here