Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Неформални састанак министара спољних послова држава чланица ЕУ и “партнера са ЗБ” и Турске, у организацији високе представнице за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерике Могерини и финског председавања ЕУ, наставља се данас у Хелсинкију, а присуствује му шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Централна тема састанка биће регионална сарадња, саопштило је Министарство спољних послова, а на маргинама састанка Дачић ће учествовати и на неформалном радном ручку на позив министра спољних послова Финске Пеке Хависта. Тема неформалног радног ручка биће људска права.

Дводневни састанак министара одбране и шефова дипломатије ЕУ почео је јуче у Хелсиникују, а данас ће им се придружити и партнери са Западног Балкана.

Одалазећа шефица ЕУ дипломатије Фердерика Могерини први пут, поред министара земља кандидата за чланство у ЕУ, на састанак Савета ЕУ министра званично је позвала и представника Приштине.

У Европској комисији овај потез Могерини објашњавају као “неопходност и корист” од учешћа “свих са Западног Балкана” у “важној дискусији о томе како напредовати у регионалној сарадњи.”

“Свих шест партнера са Западног Балкана су позвани на ове разговоре. У питању је неформална дискусија о свим заједничким спољним и безбедносним аспектима регионалне сарадње и неопходно је и корисно учешће свих партнера”, наводи се у у изјави ЕУ портпарола за Тањуг.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је раније за Тањуг да учешће Приштине у Хелсинкију неће у формалном смислу нарушити принципијелни став Србије према преседану Федерике Могерини, јер ће бити примењен Гимних формат, односно истакнуто само име и презиме учесника без државних обележја.

“Али, суштински гледано, то је било поптуно непотребно јер има много састанака на којима Косово учествује и не треба да буде на месту до кога развојем није стигло”, упозорио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here