Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је да Србија треба да размисли где лежи њена будућност и да ли је одржива њена неутрална позиција, те да тако донесе своју одлуку – преноси Танјуг.

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил рекао је и да је брутални напад на Украјину и наставак убијања цивила потпуно неприхватљиво у овом веку.

“Такав развој догађаја нисмо видели од Другог светског рата. Тако да смо сви свесни да се од 24. фебруара свет променио и да сви ми морамо да размислимо о томе где се налазимо, какав је наш положај и где желимо да будемо у будућности”, рекао је Хил након откривања спомен плоче Џорџу Кенану на згради бивше америчке амбасаде у Београду.

На молбу новинара да прокоментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц током посете Београду био први Европљанин који је отворено затражио од Србије да призна самопроглашену независност Косова, док су то до сада углавном радили Американци, Хил је одговорио да је важна суштина, а не избор речи.

“Не бих се толико хватао за поједине речи и ишчитавање њихових значења. Оно што је важно је да Србија и Косово раде на решавању међусобних проблема и да успоставе неке односе у оквиру завршетка бриселског дијалога”, рекао је амерички амбасадор.

Хил је додао да је за њега, из перспективе све бољих односа Србије и САД, као и добрих односа САД и ЕУ, какве, каже, дуго нисмо видели, важно и да би желео види, више напретка у Бриселском дијалогу.

“Као неко ко се већ бавио преговорима и био учесник у њима, рекао бих да су заиста да су та питања и проблеми тешки и изазовни, и да они обично буду још тежи када се о њима много прича у јавности”, поручио је Хил.

На питање шта је важније, увођење санкција Русији или нормализација односа са Приштином, Хил је одговорио да је то питање за Владу Србије.

“Ја сам представник америчке владе, наша позиција је јако добро позната и ја нисам овде да дајем савете. Морате сами да нађете одговоре на та питања са својим властима”, рекао је Хил.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here