Mesto za reklamu

05.02.2020.

Одлука Управе полиције Црне Горе да више не обезбеђује литије је једнострани акт, а директор Управе Веселин Вељовић одбио је хитан састанак тим поводом са представницима СПЦ, наводи Епископски савет СПЦ.

Епископски савет, у реакцији на одлуку Управе полиције да више не обезбеђује литије којима се грађани боре за православне светиње, наводи да је „образложење полиције од града до града и од случаја до случаја било различито и неразговетно“.

„Разлози њиховог одустајања од досадашњег ангажовања кретали су се од заморености полицијског људства, преко информација о могућим инцидентима, до позивања на то како досадашње литије нису вршене по закону, те да је и сама полиција, учешћем у њиховом организовању, наводно кршила закон. Један број полицијских начелника се позивао на нетачно пренету изјаву свештеника Гојка Перовића како Црква има тешкоћа са организацијом литија — што је велика обмана јавности, ако се зна да та изјава у целости гласи — да поред свих тешкоћа успевамо да све организујемо уз Божију помоћ и прибраност и снагу народа“, истиче се у саопштењу Епископског савета.

Из Епископског савета наводе да је Митрополија тим поводом остварила контакт са директором полиције Веселином Вељовићем и затражила хитан састанак „на ком би се заједнички сагледале све евентуалне потешкоће и где би се понудила кадровска помоћ полицији од стране редара — волонтера из редова Цркве“.

„Састанак је био потребан тим пре што су велике и многољудне литије заказане за четвртак и недељу вече, па нам једнострано повлачење полиције са црногорских улица прави велики организациони проблем“, кажу у Епископском савету.

Напомињу да је Вељовић одбио хитан састанак, наводећи да може да разговара тек после недеље, доводећи Цркву на тај начин пред свршен чин у погледу организације литија у четвртак и недељу.

„О овом једностраном и необјашњивом потезу црногорске полиције (сличном једностраном усвајању Закона о слободи вероисповести од стране Владе Црне Горе) у току дана ћемо обавестити све амбасаде у Црној Гори, као и представнике међународних организација, а од Управе полиције тражимо формално и правно утемељено образложење, како не бисмо били принуђени да сами закључимо како су наши протестни скупови напрасно и без повода забрањени од стране власти. Позивамо Управу полиције да врши своје дужности у складу са својим законским обавезама. Ту су да служе народу Црне Горе.

Они који су у десетинама и стотинама хиљада у литијама такође су порески обвезници и од њиховог новца се та иста полиција финансира“, истичу у Епископском савету.

И поред овакве одлуке Управе полиције Црне Горе, Епископски савет најављује да ће се молитвена и протестна окупљања без изузетка наставити.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here