Mesto za reklamu

29.01.2020.

Више хиљада Срба са Косова и Метохије окупило се данас у знак подршке Србима и Српској православној цркви у Црној Гори.

Они су након вечерњег богослужења из Звечана пошли у литију до северног дела Косовске Митровице. Богослужење је служио Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије, заједно са монаштвом и свештенством, у знак подршке Србима и Српској православној цркви у Црној Гори.

Након молебана владика Теодосије је рекао  је да “смо ових дана сведоци једног великог чуда, који пројављује наш верни народ у Црној Гори. На десетине хиљада људи окупљају се од Пљеваља до Бара, Никшића до Подгорице”. Истакао је да се не  окупљају “ради неке пролазне идоелогије или да би подржали неку политичку опцију , већ да би молитвом песмом и мирним крсним ходом сви они показали да су црква Божија. Црква наша светосавска вековима држи и чува наш народ, његов идентитет културу језик и историју. Да није цркве као наше најстарије српске институције ко зна шта би било данас са нама након свих вихорова који су прохујали овим просторима.”

Богослужење је одржано у цркви Светог Ђорђа у Звечану, после чега је литија пошла до цркве Светог Димитрија, која је удаљена око пет километара и где је планиран молебан.

 

Подсећамо — у Црној Гори је 27. децембра усвојен Закон о слободи вероисповести, који предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године, уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на велики отпор верника Српске православне цркве у Црној Гори, због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Србији и Републици Српској.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here