1. 06. 2021.

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици дочекан је новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије. Дочеку је присуствовао и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић који је рекао да ће Темељни уговор са СПЦ бити потписан.

Митрополита су дочекале хиљаде верника, а после дочека огласила су се звона, док су верници скандирали “владико соколе”.

Дочеку су присуствовали и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, председник Скупштине Алекса Бечић, као и министарка Весна Братић.

Премијер је у обраћању митрополиту Јоаникију рекао да не би урадио ништа што је на штету Српске православне цркве (СПЦ) и обећао да ће Темељни уговор са том верском заједницом бити потписан.

Кривокапић је од Јоаникија затражио опрост ако је, како је рекао, урадио ишта лоше.

После обраћања премијера митрополиту, Кривокапић и Јоаникије су се заједно упутили према храму, а њихов улазак у богомољу испраћен је аплаузом верника, пренеле су Вијести.

Међу званицама су лидери ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Славен Радуновић и Маја Вукићевић.

У Храму су присутни и Јован Вучуровић, Јелена Божовић, лидер праве Црне Горе Марко Милачић…

Дочек и вечерња служба са петохлебницом почели су у 19 часова, а организатори су нагласили да ће бити испоштоване све прописане здравствене мере.

Подсетимо, синоћ је у част доласка митрополита Јоаникија испред манастира Ђурђеви Ступови у Беранама организован ватромет.

Митрополит Јоаникије изабран је за митрополита црногорско-приморског уместо преминулог архиепископа цетињског и митрополита Амфилохија.

Јоаникија, који је био владика будимљанско-никшићки на челу те епархије заменио је владика Методије.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here