Mesto za reklamu

01.07.2020.

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти изјавио је да дијалог са Београдом нема алтернативу и да ће га он водити.

Хоти је то рекао и на седници владе у Приштини додао да треба радити на формирању делегације за разговоре са Београдом, преноси приштинска „Коха“.

„Сада радимо на састављању делегације за овај процес, коју ће сигурно водити премијер“, изјавио је Хоти.

Хоти је рекао и да је Влада одлучила да оснује стручни савет за дијалог са Београдом који ће деловати у оквиру канцеларије премијера.

„Кроз ову одлуку биће именован државни координатор за дијалог, који ће координирати саветом“, рекао је Хоти.

Савет експерата за дијалог са Београдом биће још једно тело којим централне институције у Приштини ојачавају припреме и унутрашњу организацију предстојећег процеса.

„Савет експерата саветује владу о овом процесу. Премијер именује координатора за дијалог. Он је контакт особа са премијером и са свим странкама за процес дијалога. Као чланове Савета позива стручњаке који имају професионално искуство у процесима. Такође, може да ангажује спољне стручњаке. Канцеларија премијера, министарства и друге релевантне институције пружају подршку овом савету“, рекао је председник косовске владе Авдулах Хоти, представљајући одлуку.

Координатору у Приштини дијалога биће дозвољено да ангажује два помоћника.

На данашњој седници владе Хоти је говорио и о оптужници Специјалног суда против Хашима Тачија и Кадри Весељија, рекавши „да ће Косово бити одговорно за своје обавезе као држава“.

„Остајемо при ставу да је ослободилачки рат народа Косова чист и да му се не може судити“, рекао је Хоти.

„Ценимо основни принцип правде за претпоставку невиности све док не буде донета коначна одлуку суда. Као што смо то чинили у прошлости и сада ћемо бити одговорни за међународне уставне обавезе које држава има“, навео је Хоти.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here