Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Косовски премијер Авдулах Хоти затражио је да се обуставе радови на путу Дечани-Плав, у делу који посебно утиче на заштиц́ено подручје манастира Високи Дечани, потврђено је званично из његовог кабинета.

„На снази мора бити поштовање законодавства које је усвојила Скупштина Косово, као и одлука Уставног суда Косова“, навела је влада у Приштини у данашњем саопштењу, истовремено нагласивши и да Хоти такође „цени виталну важност пута“ за грађане.

Знајући за непосредан утицај овог пута на економију и квалитет живота становника општине Дечани, премијер Хоти подржава преиспитивање свих законских и практичних могуц́ности на терену за завршетак овог пута који повезује Косово и Црну Гору.

Да су радови обустављени на путу управо на Хотијев захтев, потврдио је јуче градоначелник Дечана, Башким Рамосај (Баским Рамосај). Он је, међутим, навео да се ради о привременом прекиду до понедељка, те да је недеља „нерадан дан“.

Хоти је данас истакао, како је навео у саопштењу, „пуну посвећеност Владе и народа Косова да чувају и поштују свете предмете као заједничку вредност богатог духовног наслеђа Косово“.

Никада нисмо били против пута Дечани-Плав, већ је проблем увек био око градње тог пута кроз заштићену зону, подсетио је синоћ архимандрит Сава Јањић након оптужби да манастир спречава економски развој општине Дечани.

Епархија рашко-призренска саопштила је у четвртак да су, упркос забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне на Косову, настављени радови на магистралном путу Дечани-Плав у близини манастира Високи Дечани. Радови се изводе уз подршку општине Дечани и централних косовских институција. Делу изградње овог пута који би како епархија упозорава, пролазио управо кроз СЗЗ око Високих Дечана, дечански монаси се супротстваљају већ шест година. Епархија је још једном покренула апеле код међународних представника и званичног Београда.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here