Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Ускоро у наше болнице стиже нови лек против короне, америчког прозвођача, који може да спречи компликовање клиничке слике болести. И компанија “Фајзер” најављује завршна испитивања нове врсте лека против ковида 19. Иако се већина пацијената код нас лечи антибиотицима, стручњаци тврде да су нам доступна најмање два лека ефикаснија у борби против короне. Један од њих лечи шугу, а ускоро би могао да постане део обавезног протокола лечења ковида.

Чак 70 клиничких студија у свету у овом тренутку проверава тврдњу неколико лекара да лек који се користи у лечењу шуге, ивермектин, може да помогне и код короне. Док не стигне потврда стручњаци упозоравају да треба бити опрезан.

“Лека има у Србији. Он се издаје као галенски препарат. Ја само молим грађане да не окупирају апотеке и траже овај лек, треба неко да им га препише, зато ћемо ми покушати да овај лек дође на листу протокола”, каже проф. др Срђан Пешић са Медицинског факултета у Нишу.

За разлику од овог, лек Бамланивимаб, који може да спречи комликовање клиничке слике услед заразе коронавирусом, наша држава набавља и даје грађанима. И то пацијентима који су у раној фази болести, а који су у ризичној групи да развију тежи облик ковида и да због тога буду хоспитализовани – старији од 65 година, као и они који имају хронична обољења, гојазни, дијабетичари, срчани болесници.

“Јако је битно реаговати што пре и јако је битно где ће се овај лек давати. Мислим да он мора бити приступачан пацијентима у тој раној фази још у ковид амбулантама, евентуално дневним болницама које би се организовале поред ковид амбуланти или да буде у ковид болницама у склопу неке дневне терапије, јер када пацијент дође у болницу онда ће већ бити касно да се овај лек примени”, наводи Пешић.

У овом тренутку Србија има 5.800 доза овог лека, што није довољно када се узме у обзир да на дневном нивоу има скоро исто толико новозаражених.

“Лек је од понедељка доступан у свим клиничким центрима и клиничко-болничким центрима, дакле не у свим здравственим установама. Даје се само амбулантно и након тога пацијент иде кући”, објашњава др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

Најављује и нове испоруке овог лека америчког произвођача у априлу и мају, а од процене стручњака, пре свега инфектолога, зависиће количине, јер не испуњавају сви оболели услове да га приме.

Слична је ситуација и са другим леком који се однедавно користи код нас. И Фарифиравил мора да се прими у првим данима болести, јер после тога нема ефекта.

“Када пацијент оде у болницу он је болестан већ седам, осам или десет дана и ми смо пропустили прилику да му дамо лек. Лека има, али у болницама, на погрешном месту”, поручује Пешић.

Протокол лечења овим лековима већ је дефинисан или се дефинише, али важно је напоменути, да ниједан од наведених не лече, већ само умањују последице ковида, подсећају наши саговорници. Јединственог лека против короне још увек нема, иако на његовом проналажењу у овом тренутку раде научници у скоро 500 клиничких студија широм света.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here