Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Косовски министар иностраних послова Енвер Хоџај сматра да је могуће да Приштина и Београд још у току ове године постигну договор, и процењује да би у марту могао да се догоди наставак дијалога.

„Ако у марту, априлу и мају довољно преговарамо, имаћемо оквир који ће омогућити да до средине године постигнемо договор. У марту ће бити одржан први састанак, али то не зависи само од нас, већ и од могућности шефице европске дипломатије Федерике Могерини да окупи две делегације“, каже Хоџај за бечки Стандард.

На питање да ли ће Приштина укинути таксе, због којих Београд не жели да настави дијалог, Хоџај је избегао одговор, рекавши да је Приштина веома заинтересована да има „заједничку позицију“ и да се „развије темпо“, како би се преговарало са Београдом.

„Најпре ће бити одржано око пет састанака у Бриселу, а потом ће председници, председници скупштина, премијери и министри иностраних послова да се састанку на једној конференцији“, рекао је Хоџај износећи могући сценарио.

Упитан да ли ће та конференција бити одржана у Вашингтону Хоџај је казао да то зависи од Брисела и Американаца.

Према његовим речима, бриселски дијалог је платформа за нормализацију односа, али је за Приштину важно међусобно признање и чланство у УН.

„Без признања и чланства у УН неће бити споразума“, подвукао је Хоџај.

На питање да ли очекује да ће Русија и Кина дати пристанак у Савету безбедности УН, он је казао да је руска политика до сада тврдила да не признаје Косово због Србије, што значи да, ако буде било договора са којим се слаже Београд, Русија правно, политички и морално неће више имати ништа против, а то, додао је, важи и за Кину.

„Ми ћемо споразум потписати тек када видимо да постоји подршка у Савету безбедности УН. За то морају постојати гаранције. Ако договор подрже само скупштине у Србији и на Косову, то је недовољно“, истиче Хоџај.

 „Српска стварност“ /Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here