Mesto za reklamu

01. 01. 2019.

Хрватска је данас, 1. јануара, преузела шестомесечно ротирајуће председавање Савету Европске уније, шест и по година пошто је постала чланица У.

Како наводи Хина, почетак председавања биће службено обележен 9. јануара, када ће у Загреба доћичланови Европске комисије на челу с председницом Урсулом вон дер Лајен.

Хина подсећа да је председавање ЕУ прилика да се земља представи у што бољем светлу европској јавности, као и да за европске теме заинтересује домаћу јавност.

“Снажна Европа у свету пуном изазова”, слоган је који је Хрватска изабрала за председавање Савету ЕУ.

Шестомесечни програм председавања утемељен је на четири приоритетна подручја: Европа која се развија; Европа која повезује; Европа која штити и Европа која је утицајна.

Најважнији догађај током хрватског председавања ЕУ и његов врхунац биће неформални састанак на врху земаља ЕУ и Западног Балкана, 7. маја у Загребу.

“Хрватско председништво залагаће се за наставак доследне, делотворне и веродостојне политике проширења, као улога у стабилност, сигурност и даљи економски развој и повезаност европског континента”, каже се у програму хрватске владе.

Истиче се да су промовисање европских вредности, јачање мултилатерализма и европске безбедносне и обрамбене сарадње, као и спровођење циљева из Програма УН за одржив развој 2030, главне одреднице спољнополитичког деловања ЕУ, те да се њен кредибилитет у међународним односима одражава и кроз одговоран приступ према властитом суседству, источном и јужном, укључујући југоисток Европе (западни Балкан).

„Српска стварнос

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here