1. 08. 2020.

У Книну се обележава Дан победе и 25. годишњица акције “Олуја”, уз епидемиолошке мере и први пут уз присуство представника Срба у Хрватској. Премијер Андреј Пленковић је рекао да Хрватска жали због свих цивилних жртава. Потпредседник Владе и представник Срба Борис Милошевић оценио да је важно да друштво прихвати да су Срби имали своје жртве. На свечаност су стигли и припадници некадашњег ХОС-а, који на себи имају мајице са усташким поздравом “За дом спремни”.

Хрватска данас обележава годишњицу “Олује”, војне акције током које је пре 25 година протерано више од 200.000 Срба, а убијено готово 2.000.

Председник Зоран Милановић стигао је у Книн и одржао смотру почасне јединице Војске Хрватске.

*****

Учесницима се најпре обратио премијер Хрватске Андреј Пленковић и рекао да Хрватска жали због свих цивилних жртава.

“Као земља која је побиједила у наметнутом рату, жалимо због свих цивилних жртава, не само Хрвата, него и Срба. С тугом се присјећамо стотина тисућа прогнаника који су протјерани са својим огњишта. Жалимо и за жртвама ратних злочина почињених с хрватске стране”, поручио је Пленковић.

Хрватска је, каже, осигурала велик напор да осигура повратак оних Срба који су хтели да се врате. “Још има потешкоћа како би се могли вратити, али мора се још тога направити”, рекао је Пленковић.

Председник Хрватске Зоран Милановић је рекао да су односи Хрвата и Срба увек били велики терет, и да је рат Хрватској наметнут.

“Један велики државник је прије пуно година описао пут своје државе до побједе: ‘У рату одлучност, у поразу пркос и отпор, у побједи великодушност и у миру добра воља'”, навео је Милановић.

Потпредседник Владе и представник Срба Борис Милошевић, који је данас био у Книну на прослави “Олује”, рекао је да је друштво сазрело да “чујемо једни друге и да поштујемо једни друге без обзира на националност”.

“Важно је да друштво прихвати да су Срби у Хрватској имали своје жртве и своја страдања и да сјећања на те жртве морамо поштовати”, истакао је Милошевић.

Свој долазак сматра залогом за будућност. “И напади су очекивани. Ја их разумијем, људи су осјетили неправду, људи су морали отићи са својих огњишта и у том погледу ником не замјерам”, рекао је Милошевић.

На догађају су говорили и  председник Сабора Гордан Јандроковић и генерал Анте Готовина.

*****

Централни градски трг је био блокиран са две стране.

На Книнској тврђави се читају имена погинулих припадника хрватских војних и полицијских снага у “Олуји”.

Српске жртве се ни јуче, уочи манифестације, нису помињале.

Са Книнске тврђаве је испаљено 25 почасних плотуна, док су простор прелетели борбени авиони миг-21.

Главна улица у Книну, која води ка тргу на којем се одржава свечаност, са обе стране је обезбеђена полицијским кордоном и у њу могу да уђу само акредитовани новинари, званичници, као и пријављени грађани.

Међутим, у Книн су тигли и припадници некадашњег ХОС-а, који на себи имају црне мајице са грбом у којем је утиснут усташки поклич “За дом спремни”.

Обезбеђење и полиција онеогућили су их да уђу у ограђени део централног трга намењен званицама.

Усташки симболи у Книну

Део ХОС-оваца је, према РТЛ-у, уз повике “У бој, у бој!” стигао до ограде где их је зауставило обезбеђење и полиција. Речено им је, наводи се, да више нема места.

Наводи се да су представници ХОС-а рекли да у Книн нису дошли да праве инциденте, али да ће покушати да дођу до главног градског трга, где се одржава централна свечаност.

Иначе, ХОС-овци су осудили и долазак потпредседника Владе Хрватске Бориса Милошевића на свечаност у Книн, коментаришући да му ту није место.

Што се грађана тиче, они су на улазу добијали зелене мајице са “неутралним” натписом “25. година ‘Олује'”, а наложено им је да их обуку.

Током вечери на Тврђави ће бити приређен ватромент и одржан концерт без публике који ће преносити телевизија.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here