Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Грађани Никшића су данас на локалним изборима одлучили, па ће доћи до смене власти у граду под Требјесом. Победници избора су коалиција око Демократа (Бечић и Кривокапић) 23,5 одсто и коалиција “За будућност Никшића” са 26,4 одсто гласова, па су ове две коалиције освојиле већину. ДПС, странка Мила Ђукановића, освојила је 39,6 одсто гласова, што значи да је председник Црне Горе поражен у родном граду! Нови градоначелник Никшића ће бити Марко Ковачевић, саопштено је вечерас из штаба коалиције “За будућност Никшића”..

Мило Ђукановић је потучен и у Никшићу, што је други велики пораз актуелног председника за пола године, будући да је његова странка била поражена и на парламентарним изборима.

Наиме, коалиција окупљена око странке Мила Ђукановића на крају је освојила 18 одборничких мандата, док је досадашњим опозиционим странкама (коалицијама “За будућност Никшића” и “Мир је наша нација”) припало чак 21, чиме је нанет велики ударац Милу Ђукановићу, и то у родном месту.

По један мандат припао је листи Миодрага Даке Давидовића и Дритана Абазовића.

Нови градоначелник, очекује се да ће бити, Марко Ковачевић, који је грађанима упутио поруку:

„Част ми је што сам био део свих ових људи и морам да кажем да се ја ових људи нећу одрицати. Ја ћу бити председник општине Никшић из коалиције “За будућност Никшића”, а не из неке друге коалиције. Ова победа припада вама и хвала вам на томе“ –  рекао је Ковачевић.

На основу 69,4 одсто обрађених гласова на локалним изборима у Никшићу, Цеми је објавио да је коалиција око ДПС-а (Европски тим за Никшић) освојила 39,6 одсто гласова, листа око ДФ-а (За будућност Никшића) – 26,4, Мир је наша нација – 23,5 одсто, Црно на бијело – 4,3, Народни покрет 3,3, СДП – 2,9.

Када се ови резултати Цемија (69 бирачког тела) преведу у мандате, Европски тим за Никшић има 18 места, За будућност Никшића 11, Мир је наша нација 10, Црно на бијело један, Народни покрет један. СДП према тим резултатима није прешао цензус. Локални парламент има 41 посланика.

У 20 сати затворено је 138 бирачких места, право гласа имало је 58.833 бирача који су одлучивали о избору 41 посланика локалног парламента са шест листа.

Центар за мониторинг и истраживање (Цеми) је саопштио на конференцији за новинаре да је излазност до 19 часова била 81,2 одсто.

Када је реч о неправилностима, наведено је да су оне у вези са непоштовањем мера и са повредама тајности гласања. Истакнуто је да је велики број грађана фотографисао своје листиће као и да је током дана било тензија. Коначну оцену регуларности процеса ће саопштити за пар дана на конференцији за новинаре.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here