Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Центар за слободне изборе и демократију саопштио је да неће бити у могућности да посматра поновљено гласање на 234 бирачка места у среду, 1. јула.

Цeсид је навео да се нису стекли услови да адекватно посматра изборни дан из два разлога.

Најпре, како су истакли, дошло је до погоршавања епидемиолошке ситуације, а посебно у појединим општинама и градовима у којима је између два гласања уведена и ванредна ситуација.

Осим здравствене ситуације, Цесид напомиње да је посматрање поновљеног гласања додатно усложњено чињеницом да посматрачке мисије немају право на доакредитацију посматрача чиме су, кажу, лимитирани у покривању свих бирачких места на којима долази до понављања гласања.

Првобитно селектовани и обучени посматрачи Цесида су, наводи се у саопштењу, покривали репрезентативни узорак и били су акредитовани на јединици локалне самоуправе.

“Поновљено гласање се очекивано одвија у јединицима локалне самоуправе које нису обухваћене узорком, па је немогуће да са постојећим акредитацијама покријемо свих 234 бирачка места, што би једино имало смисла за извођење кредибилних података о квалитету изборног процеса”, истичу у Цесиду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here