Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Изложбену поставку Народног музеја у Београду ће од петка, 29. новембра употпунити експонат – Црвенокоса богиња, керамичка фигурина, стара више од 7.500 година.

Керамичка фигурина, стара више од 7.500 година,  откривена је у Доњој Брањевини код Оџака, на Дунаву пре тачно тридесет година, саопштио је Народни музеј.

Црвенокоса богиња потиче из времена првих земљорадника и сточара у Европи. Несвакидашње висине за то време од готово 40цм, може се с правом назвати монументалном скулптуром.

   Представља нагу жену, или богињу природе бујних облина и црвене, дуге косе.  Управо овај детаљ је издваја од сличних фигура из раног неолита Балкана и заслужан је за популарно име по којем је данас позната широм света.

Уметничке симболичке представе оваквог типа појављају се управо у ово време на широком простору од Блиског Истока до Подунавља, али су по правилу знатно мањих димензија и мање и упечатљиве.

Захваљујући сарадњи и љубазности библиотеке “Бранко Радичевић” из Оџака, у чијем саставу је и археолошка збирка из Доње Брањевине, Црвенокоса богиња ће бити поверена на дугорочну позајмицу Народном музеју у Београдау.

Заинтересовани посетиоци ће моћи да виде Црвенокосу богињу  посебно изложену у Атријуму у Народном музеју од петка, 29. новембра до 6. децембра.

Свечана примопредаја и потписивање споразума о дугорочној позајмици биће уприличени у петак 29. новембра у 12 часова.

Након једнонедељног представљања јавности, Богиња ће убрзо потом добити место у сталној поставци Народног музеја.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here