Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Министарство вањских послова Црне Горе је саопштило да неће повући одлуку о протеривању амбасадора Србије Владимира Божовића.

Како је саопштено, и црногорски МСП, као и европски комесар Оливер Вархељи, поздрављају одлуку Владе Републике Србије да одустане од протеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер за то није ни било разлога.

Сматрају да се амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету мешао у унутрашња питања земље у којој службује, “својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини”.

“На ово му је из Министарства вањских послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. Нажалост, узалуд и без разумијевања”, пише у саопштењу.

Из министарства наводе и да је изјава премијерке Србије Ане Брнабић говори да је амбасадор Божовић преносио и званичне ставове српске владе, што је, тврде, потврда и наставак грубог мешања у унутрашња питања Црне Горе.

Истичу и да је комесар за проиширење ЕУ Оливер Вархељи пропустио да, пре изречене сугестије, са партнерима у Црној Гори “барем размени основне информације и мишљења о меритуму ствари”.

“Вјерујемо да би и он, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумио наш однос према амбасадору који се у континуитету мијеша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема”, наведено је у саопштењу.

Истичу и да је Црна Гора у потпуности и истински посвећена регионалној сарадњи и добросусједским односима.

“Стога, чврсто смо увјерени у исправност своје одлуке, с обзиром на то да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи”, закључено је у саопштењу.

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here