1. 09. 2021.

Управа за катастар и државну имовину уписала је забрану отуђења на све објекте и парцеле које користи Цетињски манастир. Управа за катастар и државну имовину је то учинила на основу јучерашњег закључка владе да без одлагања спроведу одлуку из 2005. године и у листу непокретности Цетињски манастир упише као власништво државе.

Такође, наложено им је да у листу непокретности унесу забелешку отуђења и оптерећења, пренеле су подгоричке Вијести.

Скупштина општине Цетиње разматра иницијативу групе грађана да се овај манастир “врати неканонској Црногорској православној цркви”

Упркос званичном обавештењу достављеном из катастарске управе да је Цетињски манастир власништво државе, Скупштина општине одлучила је да након једночасовне паузе ипак разматра иницијативу групе грађана да се овај манастир “врати неканонској Црногорској православној цркви”.

Седници не присуствују одборници Демократске Црне Горе.

Председница парламента Дејана Диздар је информисала одборнике да је Скупштина Престонице добила анонимну кривичну пријаву за, како је наведено, обмањивање јавности и злоупотребе службеног положаја и несавесног рада у служби.

У кривичној пријави је, између осталог, наведено да Диздар и Скупштина Престонице обмањују јавност јер, како се наводи, “ЦПЦ није била власник Цетињског манастира па им се зато он не може ни вратити”.

У кривичној пријави, казала је Диздар, стоји да јавност није била упозната са иницијативом групе грађана за враћање манастира “ЦПЦ-у, као и да није одржана јавна расправа овим поводом”.

Одборник Социјалдемократске партије (СДП) Никола Ђурашковић је оптужио потпредседника владе Дритана Абазовића да је најодговорнији за, како је казао, срамну “окупацију Цетиња по налогу туђе цркве и Александра Вучића”, пренели су подгорички медији.

“Када и ако дођеш на Цетиње, добро ћеш чути наш заједнички одговор који си, као мало ко пре тебе, заслужио. Упамти добро, нема тог сузавца који може савладати мирис липа и ловћенског орла. Показао си са Здравко Кривокапићем да вам је важнији захтев цркве Србије од мира и безбедности грађана Цетиња и Црне Горе”, нагласио је Ђурашковић.

Он је поручио да СДП подржава иницијативу за враћање Цетињског манастира ЦПЦ-у.

“Влада Кривокапића и Абазовића чини све да потре име Црне Горе зарад интереса цркве Србије и српског света”, рекао је Ђурашковић.

Иначе, уочи почетка седнице, одборници ГП УРА вређани су приликом доласка на седницу.

“Издајници, спустите главе, шта сте направили грађанима Цетиња”, а добачено им је да ли ће и одборници тог покрета у зграду парламента ући хеликоптером, као што је био случај са митрополитом Јоаникијем прилком устоличења.

Једном одборнику УРА, иако су они раније гласали за забрану и измештање устоличења у Цетињском манастиру, поручено:

“Ђубре издајничко”.

Потпредседник владе Дритан Абазовић извинио се раније грађанима Цетиња због дешавања 4. и 5. септембра у овом граду.

Абазовић је на друштвеној мрежи написао да му је жао и да се извињава у своје име.

Кривокапић: ЦПЦ напада на имовину

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је вечерас да је изненађен да се нечијим личним ставом и гумицом мења статус Цетињског манастира и поручио да озбиљна и уређена држава мора да исправи све те грешке.

Кривокапић је оценио да је напад на имовину кренуо након формирања Црногорске православне цркве.

“Неко је то наменски или намерно урадио, а неки људи који су то урадили нису више живи, па поступке не можемо да водимо против њих, али можемо да исправимо неправду”, казао је Кривокапић новинарима у Тирани, преноси РТЦГ.

Истакао је да ниједна одлука не може бити противуставна, противзаконита и на било чију штету.

“Ви знате да у историји Црне Горе, од Црнојевића па наовамо, постоје такозване тапије које говоре о томе чије је власништво Цетињски манастир. Не знам да ли је Скупштина Цетиња донела одлуку, али она би била противзаконита, противуставна и на неки начин би требало додатно да нас дели”, казао је Кривокапић.

Према његовим речима, напад на имовину је кренуо формирањем “такозване Црногорске православне цркве, чији је једини циљ био не да успостави веру, него да врати имовину, како би она била коришћена или од стране државе или те невладине организације”.

Додао је да су имовина, или право својине, најзначајнија одредница Устава и указао да је неко намерно направио игру у којој је чак и оно што је било “државна својина” избрисао гумицом и читаву државу и приватну имовину, па и ону која је припадала манастиру, приписао престоници.

“Доста смо трпели неправду, а да би правда победила мора да заживи владавина права, што се не може десити ако су заробљене институције правосудног система”, рекао је Кривокапић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here